Groninger Bodem Beweging in open brief aan Rutte: Kabinet moet onveiligheid bevingsgebied net zo krachtig als corona bestrijden

Premier Mark Rutte Foto ANP

De daadkracht van het kabinet bij de bestrijding van corona staat in schril contrast tot zijn beleid in Groningen. Dat schrijft de Groninger Bodem Beweging aan premier Rutte.

In een reactie op de aardbeving van 2,5 op de Richterschaal bij Zijldijk, afgelopen zaterdag, merkt voorzitter Jelle van der Knoop van de Groninger Bodem Beweging op dat de onveiligheid in het aardbevingsgebied maar nauwelijks wordt bestreden.

,,Het kabinet is druk bezig met het bestrijden van de pandemie. Miljarden worden in no-time uit de kast getrokken. Een goede zaak: de gezondheid en veiligheid van de mensen is prioriteit nummer één van dit kabinet. Maar is dat wel zo?’’ aldus Van der Knoop.

In het aardbevingsgebied verloopt alles namelijk veel moeizamer. Al jarenlang. ,,Het is daar een voortdurend gevecht tussen regio en Den Haag om het geld. De versterking van de huizen in Groningen zou in 2013 beginnen. We zijn 7 jaar verder en nog geen 4 procent van de huizen is versterkt. In dit tempo zijn we hier nog minstens 100 jaar mee bezig. Is onveiligheid toch acceptabel’’, schrijft Van der Knoop in een open brief aan Rutte.

Probleem lost zich vanzelf op

,,Het kabinet verwacht dat de bevingen ophouden. Dan hoeft versterking niet meer. Het probleem lost zichzelf op. De rekenmodellen van de NAM en het KNMI lopen hierop vooruit. Het overheidsbeleid is ook redelijk robuust: de nieuwe zwaardere beving van 2,5 op de schaal van Richter gooit geen roet in het eten. Haar verantwoordelijkheid heeft het kabinet verstopt in kansmodellen. Daarom hoeft u, minister Rutte niet te schrikken van een nieuwe zware beving: die past in het kansmodel’’, meldt Van der Knoop aan de minister-president.

Volgens hem geeft het gedwongen thuiszitten veel Groningers een dubbel gevoel van onveiligheid. Hij wijst op onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, waar uit blijkt dat de aanhoudende overlast door bevingen in Groningen bij veel inwoners leidt tot mentale en fysieke klachten. ,,Vanwege het gevoel van onveiligheid, het steeds opnieuw je recht moeten halen, schade moeten melden enzovoorts. Mensen gaan eraan onderdoor.’’

Lees de open brief hieronder:

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu