SNN-directeur: Stormloop op 10.000 euro-subsidie voor woningen aardbevingsgebied Groningen was 'onvermijdelijk'

Vragen over de 10.000 euro subsidie voor versterking in aardbevingsgebied? Kijk DVHN Live terug met directeur Marjan Dol van SNN

De stormloop die maandag ontstond op het aanvragen van 10.000 euro subsidie voor huiseigenaren in het aardbevingsgebied, was onvermijdelijk. Samenwerkingsverband Noord Nederland (SNN), dat de subsidieregeling uitvoert, zag de chaos aankomen en trok eerder al aan de bel bij de rijksoverheid.

Dat zegt directeur Marjan Dol van SNN dinsdag in DVHN Live. Dat tienduizenden inwoners van Groningen en Drenthe maandag zowel digitaal als fysiek in de rij stonden om 10.000 euro aan te vragen om hun huis in het aardbevingsgebied te verbeteren, betreurt Dol.

Maar de chaos die maandag ontstond, was onvermijdelijk. De organisatie zag dat al aankomen en heeft daarom volgens Dol al eerder aan de bel getrokken in Den Haag. De organisatie heeft zelfs overwogen om de procedure überhaupt niet uit voeren.

Daarom ligt de bal ligt Den Haag. ,,Mensen moeten zich wenden tot de politiek. Het is echt aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. Die heeft deze regeling op deze manier afgesproken.’’

 

Subsidieplafond binnen een dag bereikt

Maandag was binnen vijftien uur het subsidieplafond bereikt. Er was te weinig budget voor alle mensen die in aanmerking komen voor de subsidie. Toen ’s nachts het geld op was, konden mensen zich niet meer aanmelden.

De gang van zaken leidde tot een stortvloed aan kritiek. Groningers werden door het rijk in een positie gebracht waarin ze elkaars concurrenten waren. Toen het loket sloot, stonden nog altijd duizenden mensen digitaal in de wachtrij. Ook in de fysieke wachtrijen was het druk. Vooral oudere bewoners stonden urenlang in de kou voor gemeentehuizen te wachten. In Winsum liep de wachttijd op tot meer dan drie uur.

 

'Onvermijdelijke consequenties van het regeerakkoord'

Pijnlijk, vindt ook Dol. ,,We vinden het vervelend dat mensen lang hebben moeten wachten en dat mensen achter het net hebben gevist.’’ Dol wijst daarbij opnieuw naar Den Haag. ,,Dit zijn onvermijdelijke consequenties van het bestuursakkoord dat eerder is gesloten waarin dit bedrag is bepaald. SNN gaat niet over de hoogte van het budget. Wij zorgen alleen dat het geld dat er wel is bij de Groningers terechtkomt.”

Nieuws

menu