SP Groningen: ‘Groningen haalt 30 procent sociale huurwoningen bij nieuwbouw lang niet’

Foto: Pixabay.

SP Groningen vindt dat de bouw van sociale huurwoningen in Groningen teveel achterloopt. Het college van Groningen haalt haar eigen ambitie van minimaal 30 procent sociale huur bij nieuwbouw bij lange na niet, zegt de partij.

SP-raadslid Bob de Greef: ,,De vraag naar goede en betaalbare huurwoningen in Groningen is gigantisch. Mensen zijn een veel te groot deel van hun inkomen kwijt aan hun woning”.

Het gemeentebestuur moet beter haar best doen, vindt De Greef. ,,Het college heeft beloofd dat 30 procent van de woningen die worden gebouwd in deze periode sociale huurwoningen zullen worden, maar ze weet nog niet eens de helft hiervan te bouwen.”

Woningnood neemt toe

De SP ziet dat de woningnood in Groningen toeneemt. De Greef: “De huurprijzen stijgen, het aanbod neemt af waardoor zelfs mensen met urgentie bijna geen woning meer krijgen en anderen worden gedwongen buiten de stad te gaan wonen”.

Bij projecten zoals de Stadshavens, Meerstad, Reitdiepzone, De Zijlen en de ALO-locatie wordt het percentage van minimaal 30 procent sociale huur volgens de SP bij lange na niet gehaald. ,,Er zijn ook geen projecten te vinden waar dit wel het geval is.”

De SP wil weten hoe het college ervoor gaat zorgen dat in huidige en toekomstige bouwprojecten meer sociale huurwoningen worden gebouwd. Als oplossing draagt de SP twee alternatieven aan: het inzetten van een doelgroepenverordening of het stellen van minimumeisen voor percentages sociale huurwoningen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu