SP Groningen moppert over luxe dienstauto's provinciebestuur. Kan Gedeputeerde Staten het niet af met een middenklasser als een VW Golf?

Bijna vijfhonderdduizend euro voor vijf nieuwe elektrische dienstauto’s voor de Groningse gedeputeerden? Kan het college het niet af met middenklassers, vraagt de SP zich af.

Foto:

Foto: ANP

Nee dus, reageerde gedeputeerde Fleur Gräper woensdag op kritische vragen van SP-Statenlid Kees Frenay. In de eerste plaats zijn vijf dienstauto’s volgens haar geen overbodige luxe voor zes gedeputeerden en een commissaris van de koning. En dat het geen middenklassertjes zijn, is in haar ogen ook goed te verantwoorden.

Dienstauto is óók werkplek

Want zo’n dienstauto is naast vervoermiddel óók een werkplek. Niet alleen voor de gedeputeerden en commissaris die de vaak urenlange ritten door het land benutten om op de achterbank stukken te lezen en dringende telefoontjes te plegen. Maar ook voor de chauffeurs die achter het stuur extreem lange werkdagen maken en dus goede werkomstandigheden verdienen.

De provincie wil de huidige auto’s de komende jaren een voor een vervangen door elektrische bolides. Daarmee maakt Gedeputeerde Staten dus ook een verduurzamingsslag, zoals ze ook met Provinciale Staten hebben afgesproken in de Milieu-agenda.

Wagens staan niet weg te roesten

De wagens staan niet onbenut in de parkeerkelder weg te roesten maar worden intensief gebruikt, benadrukt Gräper. Gemiddeld zijn ze binnen vier jaar afgeschreven, maar soms gaan ze wat langer mee. ,,We zijn kritisch met de vervanging.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu