SP-Kamerlid Sandra Beckerman uit Groningen stelt Kamervragen over geluidsoverlast windmolens

Ryan (8 jaar, uit Valthermond) kijkt bij de enorme wieken van het windmolenpark in Tweede Exloërmond. Foto: Marcel Jurian de Jong

Het Groningse Tweede Kamerlid Sandra Beckerman en haar collega Henk van Gerven (beiden SP) hebben Kamervragen gesteld over de aanhoudende klachten rond het laagfrequente geluid van windmolens.

Aanleiding voor deze vragen is de uitzending van het VPRO-radioprogramma Argos van afgelopen zaterdag. Daarin werd gepeild hoe schadelijk windmolenlawaai is en of de Nederlandse geluidsnormen voldoende bescherming bieden.

Dezelfde dag stelde klinisch fysicus dr. ir. Jan de Laat van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in Dagblad van het Noorden dat in de buurt van windmolens woonachtige mensen met bestaande hartklachten een grotere kans hebben op een beroerte en/ of een hartinfarct.

Waarom nog geen aanvullende normen?

Beckerman en Van Gerven willen van de ministers Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Eric Wiebes van Economische Zaken, en staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid weten waarom nog geen aanvullende normen zijn gesteld aan geluid en afstand tot bebouwing van windturbines.

Ze wijzen er daarbij op dat al in 2013 in het RIVM rapport Windturbines invloed op beleving en gezondheid van omwonenden werd aangegeven dat laagfrequent geluid van windturbines verder draagt dan geluid met een hogere frequentie en trillingen veroorzaakt in nabijgelegen woningen.

Voldoende bescherming tegen geluidshinder

Verder willen ze weten of de bewindslieden bereid zijn nader onderzoek te starten naar de in de aflevering van Argos aangehaalde gezondheidsklachten, zoals hart- en herseninfarcten, rond laagfrequent geluid bij windturbines.

Ook willen ze weten of de huidige geluidsnormering van windturbines de omwonenden voldoende beschermt tegen geluidshinder en of ze kunnen aangeven hoeveel procent van de omwonenden op dit moment ernstige hinder ondervindt.

Nieuws

menu