SP Het Hogeland stelt bouw de Tirrel in Winsum aan de kaak

De Tirrel in Winsum moet in 2022 klaar zijn.

De SP en andere politieke partijen in Het Hogeland stellen de bouw van multifunctioneelcentrum de Tirrel in Winsum aan de kaak.

,,Kun je tachtig kwetsbare ouderen in deze coronatijd nog wel met kinderen, leerlingen en sporters onder een dak huisvesten?’’, zo vroeg raadslid Linda Visser (SP) zich woensdagavond in de gemeenteraadsvergadering af.

Ze wil het project niet afblazen maar wel deze ‘gewetensvraag’ stellen, zo zei ze. ,,Moeten we niet een pas op de plaats maken?’’ Ook GemeenteBelangen, VVD, ChristenUnie en GroenLinks stelden vragen.

Corona

,,Wat zijn de gevolgen van corona voor dit project’’, aldus Mariska Markhorst (GroenLinks). ,,Of van andere pandemieën? Je mengt verschillende groeperingen en dat is lastig te managen.’’

De Tirrel in Winsum moet een multifunctioneel gebouw worden met daarin twee basisscholen, kinderopvang, een sporthal en verpleeghuis De Twaalf Hoven. De gebruikers willen meer dan alleen hetzelfde dak delen. ‘Het gaat om samenwerken, samenzijn en samenleven’, aldus de initiatiefnemers. ‘Waarin elkaar ontmoeten voor iedereen centraal staat.’ Het gebouw, dat vanwege de combinatie zorg en onderwijs en het concept de landelijke aandacht trekt, moet in september 2022 klaar zijn.

Aparte ingangen

Volgens wethouder Harmannus Blok (ChristenUnie) wordt het geen verzamelgebouw waar mensen door elkaar lopen. ,,Iedereen heeft zijn eigen ruimte en zijn eigen ingang, en er is een gemeenschappelijk ruimte.’’ Het is volgens hem nodig dat maatschappelijke organisaties elkaar steeds meer opzoeken, samenwerken en ruimten delen. ,,Als dat niet gebeurt, verliezen we voorzieningen in onze gemeente.’’

Garantstelling

De gemeenteraad werd woensdagavond gevraagd voor 12,5 miljoen euro garant te staan voor de Tirrel. Dat was een onaangename verrassing voor de raadsleden want dat is 5,2 miljoen meer dan waar ze op hadden gerekend. De avond voor de raadsvergadering kregen ze nog documenten van 200 pagina’s aangereikt en moesten woensdagavond een besluit nemen. Partijen morden.

Hoge rente

Stichting De Twaalf Hoven verzocht om verhoging van de garantstelling. Zij denken dat de bouwkosten (stijgende rente) door de coronacrisis hoger kunnen uitvallen. Volgens wethouder Dijkhuis (GemeenteBelangen) is het risico dat dat gemeente loopt echter ,,nihil’’. De Twaalf Hoven is een gezonde organisatie.

De partijen bleven kritisch. ,,De Tirrel is een prachtig project en biedt kansen maar lijkt opeens een risico’’, vatte Markhorst de gevoelens samen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu