SP: coronanood onder Groningse huurders is nog veel groter

Veel huurders raken door de coronacrisis in betalingsproblemen. Foto: Archief ANP

De coronacrisis brengt nog veel meer huurders in betalingsproblemen dan de Groningse woningcorporaties aangeven. Al meer dan duizend huurders uit de provincie hebben de noodklok geluid bij de SP.

De nood stijgt snel, constateert Jimmy Dijk, fractievoorzitter van de SP in de Groningse gemeenteraad. Zijn partij is een landelijke campagne gestart om dit jaar af te zien van de jaarlijkse huurverhoging door de woningcorporaties: ‘0 is genoeg’.

Coronacrisis geeft onzekerheid over werk en inkomen

Juist nu de coronacrisis veel mensen in onzekerheid brengt over hun werk en inkomen, kunnen huurders die kostenstijging er volgens Dijk niet bij hebben. Dagelijks trekken honderden huurders daarover aan de bel op de SP-website - onder wie inmiddels ruim duizend Groningers.

Ondanks de onzekerheid door corona hebben de Groningse woningcorporaties voor dit jaar besloten de huren met ingang van juli met gemiddeld 2,6 procent mee te laten stijgen met de inflatie. Dat is volgens hun samenwerkingsverband G13 nodig om te kunnen blijven investeren in onderhoud, vernieuwing en verduurzaming van het woningbestand.

‘Voor veel huurders kan 40 euro per maand extra er niet meer van af’

SP’er Dijk vindt dat de Groningse corporaties hun huurders niet meer geld kunnen vragen terwijl het onderhoudsniveau nu al op veel plekken ernstig te wensen overlaat. ,,Gemiddeld gaat het om 2,6 procent, maar in de praktijk is de huurverhoging voor veel huurders veel hoger. Soms tot wel 40 euro per maand: voor veel huishoudens kan dat er gewoon niet meer van af.’’

Dijk pleit voor een gezamenlijk offensief van de verhuurders en gemeenten richting Den Haag om een steunpakket voor de sociale woningmarkt op tafel te krijgen. ,,Als de KLM met een sms’je een paar miljard binnenhaalt dan moet het kabinet ook in de bres kunnen springen voor huurders die de schatkist jaarlijks 2 miljard opleveren via de verhuurdersheffing die in 2008 is ingevoerd bij de vorige crisis.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu