SP in Groningen: blijf in elk geval produceren op locatie van tabaksfabriek Niemeyer

Niemeyer. Foto: Ulce Witte

De mogelijke sluiting van tabaksfabrikant BAT Niemeyer is hard aangekomen bij de medewerkers van de fabriek in Groningen. Vrijdag overlegde de ondernemingsraad een groot deel van de dag met de directie. De Groninger SP wil dat in elk geval de locatie van Niemeyer overeind blijft als productielocatie.

BAT Niemeyer maakte donderdag bekend dat de fabriek in Groningen in 2022 mogelijk dichtgaat.

Minder vraag naar sigaretten

Dat voornemen volgt op een interne aanbeveling. Binnen BAT lopen onderzoeken om de productiecapaciteit efficiënter te maken. Doordat er minder vraag is naar sigaretten, zijn er volgens het bedrijf voordelen te behalen door de productie op bepaalde plekken te concentreren.

Voor Groningen kan dat neerkomen op sluiting van de fabriek. De productie wordt overgeheveld naar Hongarije en Duitsland.

Dat betekent dat er in Stad 185 banen op de tocht staan. Ook voor 60 mensen die via de sociale werkplaats bij Niemeyer werken, betekent het baanverlies.

Inzetten voor werkgelegenheid

Dat alles leidt bij de Groninger gemeenteraadsfractie van de SP tot zorgen. In schriftelijke vragen aan het college dringt fractievoorzitter Jimmy Dijk er bij B en W op aan dat die zich inzet voor het behoud van de banen in Groningen. ‘We hebben als SP al vaker aangedrongen op het behouden vergroten van productiewerk in Groningen’, zegt Dijk.

Mocht Niemeyer toch sluiten dan wil de SP-voorman dat het Groninger stadsbestuur er alles aan doet om de locatie van Niemeyer overeind te houden als een plek waar productiewerk wordt verricht.

Sociale werkplaats

Daarnaast wil Dijk dat er aandacht is voor de mensen van de sociale werkplaats die hun werk verliezen. ‘Wil het college zich inzetten om deze mensen onderdeel te laten zijn van het sociaal plan van Niemeyer’.

Dat sociaal plan is dit voorjaar vastgesteld vanwege een reorganisatie afgelopen jaar die ten koste ging van zestig banen. In dat vier jaar lopende plan is een kantonrechtersformule afgesproken, begeleiding naar ander werk en een bedrag voor omscholing.

Nieuws

Meest gelezen

menu