SP in Groningen wil dat burgemeester Schuiling sancties oplegt aan studentenvereniging. ‘Vindicat lijkt onschendbaar’

Foto: Sikkom

Het geduld van de fractie van de SP in de gemeenteraad van Groningen met studentenvereniging Vindicat is op. Ze vindt dat burgemeester Koen Schuiling met sancties moet komen en stelt de kwestie woensdag aan de orde in het politieke vragenuur.

Directe aanleiding is de samenkomst van tientallen studenten op het terras van Vindicat aan de Grote Markt in Groningen op maandagavond, op het moment dat premier Mark Rutte de nieuwste coronaregels bekendmaakte. Maar de SP wijst er in een persbericht op dat Vindicat ook daarvoor - tijdens de coronacrisis maar ook in de jaren daarvoor - meermalen in opspraak kwam.

‘Nu het aantal besmettingen weer toeneemt, is het des te schadelijk wanneer een groep mensen zich van de geldende regels lijkt te onttrekken. Met dit gedrag riskeert Vindicat dat veel meer studenten en personeel van de universiteit besmet raken’, stelt de SP-fractievoorzitter.

‘Vindicat lijkt onschendbaar’

Hij doelt hiermee op de feestjes in de Vindicat-huizen en in het clubgebouw van de studentenvereniging. ’Waar we stadions voor voetbalsupporters sluiten, cafés extra vroeg dicht moeten en sluiten wanneer zij de regels onvoldoende naleven, lijkt Vindicat onschendbaar in Groningen. Wanneer komt het moment dat burgemeester Schuiling wel ingrijpt en Vindicat beboet, vergunningen ontneemt of het clubgebouw sluit?’

Dijk constateert dat een in Groningen actieve vereniging zich onttrekt van heersende normen in de samenleving. Dijk: ‘Al voor de coronapandemie waren er vele incidenten met norm-overschrijdend gedrag bij Vindicat. Dat schaadt het beeld van studenten in het algemeen. Nu schaadt het ook het beeld van al die jongeren en studenten die zich in Groningen wel aan de coronamaatregelen houden.’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu