SP wil opheldering over ‘uitzetting’ levenslang gestrafte

Nederland wil af van levenslang gestrafte Brit

Nederland wil af van levenslang gestrafte Brit

De SP wil van de minister Van der Steur (veiligheid en justitie) weten waarom hij de tot levenslang veroordeelde Engelsman Daniel S. Nederland wil uitzetten.

Tweede Kamerlid Michiel van Nispen van de SP gaat hierover schriftelijke vragen stellen naar aanleiding van berichtgeving in Dagblad van het Noorden.

Daniel S. is tot ongewenste vreemdeling verklaard. De minister van justitie is in november vorig jaar een procedure begonnen die het mogelijk moet maken dat S. zijn straf kan uitzitten in Engeland. Omdat Engeland anders dan Nederland geen echte levenslange gevangenisstraf kent, is het niet uitgesloten dat S. na verloop van tijd op vrije voeten komt omdat de Nederlandse straf wordt omgezet naar Engelse maatstaven.

Van Nispen wil weten waarom de minister de procedure is begonnen. Volgens het kamerlid is het zeer ongebruikelijk dat een minister dit doet. Van Nispen: ,,Ik wil weten wat het motief is?’’ Ook wil hij weten of er met Engeland afspraken worden gemaakt om te voorkomen dat S. weer op vrije voeten komt. Tot slot wil Van Nispen opheldering over het feit dat nabestaanden niet in dit proces zijn gekend. ,,Dit getuigt niet van een respectvolle en zorgvuldige omgang met de nabestaanden.’’

Daniel S. kreeg levenslang wegens de moord op de Groninger onderwijzer Gerard Meesters die in 2002 door S. werd doodgeschoten. Dat gebeurde in de woning van Meesters aan de Uranusstraat in Groningen.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's