SP'er Sandra Beckerman: 'Oude putten van de NAM zijn gevaarlijk en moeten veel beter worden gecontroleerd'

De boorput op Molenslag in het Zuid-Hollandse Monster. Foto: Archief AD / Thierry Schut

Oude olie- en gasputten van de NAM moeten veel beter in de gaten worden gehouden. Dat vindt het Groningse SP-Kamerlid Sandra Beckerman. De verlaten putten lekken soms, en de controles laten te wensen over.

Ze zijn gevaarlijk, die oude winningsputten die niet meer worden gebruikt. Soms gaan ze lekken, waardoor methaan in de grond komt en zelfs explosiegevaar kan ontstaan.

Overal zitten ze, die verlaten putten. In de provincie Groningen, maar ook daarbuiten. De Nederlandse Aardolie Maatschappij dekt de oude putten weliswaar van boven af, maar de schacht blijft in bodem zitten.

Bodemvervuiling en explosiegevaar

En dat is gevaarlijk, constateerden wetenschappers van de Universiteit Utrecht en wateronderzoeksinstituut KWR die 29 verlaten olie- en gasputten onderzochten.

De onderzoekers vonden onder meer een methaan-lekkage in een oude boorput in het Zuid-Hollandse kustdorp Monster, die bovendien veel groter bleek te zijn dan de NAM zegt.

„De NAM sprak over vier liter per dag”, vertelde Niels Hartog van KWR tegen het AD . „Wij zitten met onze wetenschappelijke schatting op een factor 1000 hoger. En methaan is een bekend brandbaar gas. Als je daar veel van hebt, kunnen zich explosies voordoen.”

SP'er Beckerman: Minister moet ingrijpen

Er is meer onderzoek nodig naar de gevaren van de verlaten winningsputten, concluderen de onderzoekers. SP-Kamerlid Beckerman is het daar van harte mee eens.

„Er zijn honderden van deze verlaten putten in Nederland”, zegt ze. „Rond Loppersum bijvoorbeeld, waar de NAM allerlei putten aan het dicht maken is.”

Wetenschappers in de VS: 'Bijna elke put gaat lekken'

Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) pleit al voor betere monitoring van de putten en schachten, vertelt Beckerman. En terecht, vindt ze. „In de Verenigde Staten zie je op heel veel plekken lekkages. Uiteindelijk gaat bijna elke put lekken, zeggen onderzoekers daar.”

De verlaten putten in Nederland moeten daarom op een betere manier worden gemonitord, vindt het Groningse Kamerlid. En minister Eric Wiebes van Economische Zaken moet daar voor zorgen, voegt ze eraan toe. Daartoe dient ze woensdagmiddag in de Tweede Kamer een motie in.

'Het is net of ik Groningers spreek met een Hollands accent'

De NAM moet lekkages bovendien op een betere manier verhelpen, vindt Beckerman. Ze wijst op Monster, het Zuid-Hollandse dorp, waar de pogingen van de NAM om de lekkage te dichten ervoor zorgde dat tien woningen schade opliepen.

„En dat gaat daar net als in Groningen”, zegt Beckerman. „Alles duurt lang en niets wordt goed geregeld. Ik heb met een paar van de bewoners daar gesproken en wat zij mij vertellen komt me heel bekend voor. Het is net of ik met Groningers spreek maar dan met een Hollands accent.”

Nieuws

Meest gelezen

menu