SSH: Buitenlandse studenten betalen meer

Het is logisch dat internationale studenten duurder uit zijn dan Nederlandse studenten. Dat zegt Jolien Stokroos van studentenhuisvester SSH in Groningen.

Het is logisch dat internationale studenten duurder uit zijn dan Nederlandse studenten. Dat zegt Jolien Stokroos van studentenhuisvester SSH in Groningen.

Uit onderzoek van de Groninger Studentenbond blijkt dat buitenlandse studenten meer huur betalen en minder tevreden zijn over hun kamers dan Nederlandse studenten. ,,Dat klopt niet'', zegt Stokroos. ,,Internationale studenten zijn tijdelijk in de stad en huren bij hun kamer ook een bureau en een bed. Daarnaast zijn bijvoorbeeld schoonmaakkosten inbegrepen. Dat zijn kosten die Nederlandse studenten niet maken.''

Sommige gebouwen geen visitekaartje

Dat buitenlandse studenten minder tevreden zijn over hun huisvesting, daar kan Stokroos in sommige gevallen wel inkomen. ,,De SSH werkt aan een kwaliteitsslag. We zijn bezig met nieuwbouw, maar dat staat niet van de een op de andere dag.'' SSH zit volgens Stokroos met een paar gebouwen in de maag die absoluut geen visitekaartje voor hen of voor de stad zijn. Ze doelt op het Diakonessenhuis en de Van Houtenlaan. ,,Daar zijn we niet trots op.''

D66, Student en Stad en de SP riepen vorige week op meer te doen voor de buitenlandse studenten. Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) wil het woonaanbod verbeteren. ,,Nu verblijven buitenlandse studenten vaak in leegstaande huisvesting. Dat willen we veranderen. De Trefkoel in Paddepoel is een nieuwe locatie die door SSH beheerd wordt en ook op de GAK-locatie in Paddepoel komen 200 kamers. De slechte locaties willen we leeghalen.'' Dinsdag overlegt de SSH of de studenten in het Diakonessenhuis ook door SSH gecompenseerd worden. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Hanzehogeschool betaalden eerder 100 euro per semester.

 

Nieuws

Meest gelezen

menu