Saaiste speeltuin die je bedenken kunt, wordt oase in Zuurdijk

Stromend water, fruitbomen en een pizza-oven. Zuurdijk bouwt aan de Struunspeultoen. Dorpsbewoners regelden zelf de subsidie en ontwikkelden het plan. Kosten: meer dan 50.000 euro.

In Zuurdijk wonen op het moment 21 kinderen. Nummer 22 is in aantocht. De bron voor het stromende water is inmiddels geslagen. Het grondwerk kan beginnen. Annette Broekhuizen uit Zuurdijk verwacht dat ergens volgend jaar mei de feestelijke opening gevierd wordt.

Subsidie

Ze is zelf terughoudend met praten over subsidies en bedragen die nodig zijn om het gebied op te knappen, omdat ze merkt dat mensen schrikken van de hoogte van het bedrag. Volgens haar is het nodig om er iets moois van te maken.

,,Voor een deel wordt de Struunspeultoen door zelfwerkzaamheid opgebouwd. Het is een piepklein dorp en er moet al zo veel gebeuren.’’ Ze verzamelde, samen met de andere leden van de werkgroep, vanaf vorige winter zoveel mogelijk subsidie, zodat niet alles op de schouders van dorpsgenoten terechtkomt. Het was volgens Broekhuizen hard nodig om de oude speeltuin op te knappen.

Saai

,,We hadden hier ongeveer de saaiste speeltuin die je bedenken kunt. Door de jaren heen ging het ene speeltoestel na het andere stuk.’’ Het moet een plek worden waar alle inwoners van Zuurdijk gebruik van kunnen maken.

De speeltuin werd door dorpsbewoners weliswaar goed onderhouden, maar het was tijd om de verbetering van de natuur in Zuurdijk door te trekken. Afgelopen jaren werden ook de begraafplaats en het gebied rond de molen al grondig aangepakt.

Nieuws

menu