'Samenwerking in Groningen Airport Eelde van drie provincies is ideaal'

GAE-interim-directeur Bart Schmeink spreekt op de bijeenkomst. Foto: Duncan Wijting

Groningen Airport Eelde (GAE) is het beste af met de provincies Groningen, Drenthe en Friesland als hoeders en aandeelhouders van de regionale luchthaven.

Leendert Klaassen, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Groningen Airport Eelde, deelde dinsdagavond met Groningse en Drentse politici zijn persoonlijke opvatting. ,,Als u in mijn hart kijkt, is een samenwerking in Eelde van drie provincies de ideale situatie?’’

Eigen boontjes doppen

Maar hoe krijg je de Friezen die hun mede-noorderlingen al eerder een blauwtje lieten lopen erbij? Het Groningse VVD-Statenlid Nico Bakker weet het wel. ,,In ruil voor onze steun aan de Lelylijn.’’ Volgens Klaassen valt niet te verwachten dat het rijk de regionale luchthaven financieel steunt. GAE moet met noordelijke overheden de eigen boontjes doppen.

Dat is moeilijk maar niet onmogelijk vindt interim-directeur Bart Schmeink. ‘Eelde’ als luchthaven met hub-verbindingen die de reizigers naar alle hoeken van de wereld brengen is mislukt, zo luidt zijn harde oordeel.

Neemt niet weg dat de luchthaven mikt op een bescheiden aantal vluchten en zich verder kan ontwikkelen als het grootste opleidingscentrum voor jonge piloten en een plek waar de ‘Willie Wortels’ van deze tijd zich buigen over praktijkgerichte verduurzaming van de luchtvaart.

Brandweerkazerne hangt ‘van ducttape aan elkaar’

Ondertussen worstelt GAE met een tekort van 1,3 miljoen euro en een brandweerkazerne die volgens Schmeink ‘van ducttape aan elkaar hangt’. Investeringen zijn op een laag pitje gezet.

De gemeenten Groningen en Assen willen wel van hun aandelen af. Klaassen vindt het onverantwoord om de brandweerkazerne zo te laten. ,,De veiligheid staat niet op het spel, maar voor het personeel is het niet te doen.’’ Schmeink en de raad van commissarissen komen over drie maanden met een plan. Daarin stippelen ze een koers uit die gericht is op reëel beheer en onderhoud, minder wensdenken en als het even kan behoud.

Nieuws

Meest gelezen

menu