Samenwerking met Duits lab leidt tot ernstige vertragingen met uitslag coronatesten in Groningen

De coronateststraat aan de Europaweg in Gronignen. Mensen moeten dagenlang wachten op de uitslag van hun test. Foto: Sikkom

Meerdere Groningers die zich vorige week hebben laten testen in de GGD-teststraat in Groningen wachten nog steeds op de uitslag.

,,We zijn vijf dagen verder en we weten nog niks. Toen we belden, zeiden ze dat meer dan honderd mensen in hetzelfde schuitje te zitten”, vertelt één van hen aan stadsblog Sikkom .

Tot de uitslag bekend is, moeten mensen binnen blijven. In de meeste gevallen (90 procent afgelopen week in Groningen) levert de test een negatieve uitslag op. Dat betekent dat mensen na twee dagen wachten op de uitslag weer naar buiten kunnen voor school of werk. Veel mensen zitten inmiddels al vijf of zes dagen binnen te wachten op de uitslag. Ze voelen zich kiplekker.

Wanneer die komt is niet bekend. Terwijl in Assen alles prima lijkt te gaan. Mensen die daar op vrijdag werden getest, zagen keurig op zondag hun uitslag verschijnen online.

Koppeling hapert soms

De GGD in Stad is bekend met het probleem, vertelt Mark Dijkhuis, woordvoerder van de Veiligheidsregio Groningen. ,,De tests uit Groningen gaan in een bulk naar een laboratorium in Duitsland. Zij sturen vervolgens de uitslagen terug, maar de koppeling tussen hun en ons systeem hapert soms, waardoor vertraging optreedt. Dat is afgelopen week ook gebeurd. Mensen die langer moeten wachten dan de aangegeven termijn, worden als het goed is gebeld door de GGD met de uitslag.”

Dat het in Assen wel goed lijkt te gaan komt volgens de woordvoerder omdat ze daar waarschijnlijk gebruik maken van een Nederlands lab.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu