Sanne (23) fietste al 160 tochten door het Groningse land

Sanne Meijer poseert in de Prinsentuin. „Het is een oase van groen en stilte middenin de stad. Je loopt er maar zo voorbij, toch?” Foto Geert Job Sevink

Sanne Meijer (23) uit Groningen deelt op haar website verhalen en ervaringen over haar fietstochten door de provincie. Inmiddels staan er zo’n 160 op. „Het is onmogelijk om te zeggen wat het mooiste plekje van Groningen is.”

Ze stapt ruim voor de afgesproken tijd de Prinsenhof binnen. „Leuk om hier af te spreken, ik vind dit één van de mooiste plekjes van de stad”, begint ze enthousiast. Sanne Meijer, studente Internationale Betrekkingen, klein van stuk met heldere ogen en springerige krullen, heeft een missie: iedereen laten zien dat je voor een mooie tocht echt niet heel ver van huis hoeft. In een uur tijd vertelt ze honderduit over haar leven, verschillende banen en haar voorliefde voor Groningen.

Vertel eerst eens even in het kort wat je allemaal precies doet.

„Ten eerste heb ik mijn eigen website, www.sannemeijeronderweg.nl . Daarop plaats ik met enige regelmaat verhalen over mijn fietstochten door de provincie Groningen. Ik vertel waar ik ben geweest, hoe ik dat heb ervaren en wat ik heb meegemaakt. Het is een persoonlijk verhaal, gecombineerd met de geschiedenis van de plek. Daarnaast heb ik sinds kort ook mijn eigen bedrijfje, waarmee ik in opdracht verhalen maak, aanschuif bij Radio Noord om te vertellen over de geschiedenis van bijzondere plekken in de provincie en met gemeenten samenwerk om hun toeristisch beter op de kaart te zetten.”

Hoe is het idee voor je website ontstaan?

„In het voorjaar van 2014 heb ik een paar maanden in Ierland gestudeerd. Toen ik terug kwam, ging precies iedereen op vakantie. Ik had toen het geld niet meer om er op uit te gaan, tot ik dacht: ‘wat weet ik nou eigenlijk van m’n eigen provincie?’ Sommige mensen wonen al jaren in de stad en zijn nog nooit in het Groninger Museum geweest, bijvoorbeeld! Ik heb toen de fiets gepakt en ben naar het kerkje van Leegkerk gefietst. Ik vond het er zo waanzinnig prachtig, en er was nog een hele geschiedenis over te vertellen ook. Ik was verkocht. Niet veel later zeiden anderen tegen me: ‘waarom zet je je verhalen niet online?’ Via sociale media heeft m’n website nu een vlucht genomen.”

Wat wil je met je website uitdragen?

„Dat je echt niet ver weg hoeft om mooie tochten te maken en interessante plekken te ontdekken. Weet je wel hoe mooi Groningen is? Kijk eens in de eigen achtertuin. In ons geval geldt dat voor Groningen, maar in principe geldt natuurlijk dat overal om de hoek iets bijzonders te vinden is.”

Wat is de mooiste plek van Groningen?

Ze lacht. „Dat is echt onmogelijk te zeggen. Groningen is zo prachtig veelzijdig: Het Hogeland met z’n weidsheid, de bossen van Westerwolde. En in de zomer ben ik ook dol op het wad: dan kom ik heel graag in Noordpolderzijl. De stad als uitvalsbasis vind ik ook heerlijk. Voor je het weet sta je weer in de weilanden, dat is wel echt uniek, hoor. Als ik dan toch moet kiezen, heeft Ter Borg een speciaal plekje in m’n hart. Ik ben opgegroeid in Ter Apel en dat platteland, dat blijft toch in je zitten.”

Reizen, schrijven, een bijbaan en een eigen bedrijf, heb je nog wel tijd voor je studie?

„Ik probeer twee dagen in de week vrij te maken voor mijn masterscriptie. Die moet ook af hè, haha. Doordat ik ook bij het Samenwerkingsverband Noord-Nederland werk, blijft er nu even iets minder tijd over voor het schrijven van verhalen. Dat hoop ik binnenkort weer meer op te pakken. Wanneer ik weer op pad ga? Dat weet ik nog niet. Meestal is dat een redelijk impulsief besluit. Maar het mooie weer komt eraan, dus het duurt vast niet lang meer voor ik weer de fiets pak.”

Wat zijn je toekomstdromen?

„Ik zou graag mijn voorliefde voor de regio nog meer uitdragen. Meer op de fiets en meer verhalen schrijven, mijn geld ermee verdienen. Na m’n afstuderen ligt de wereld voor me open. We gaan het zien!”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu