Schaamgroen weg en sociale controle op naaktstrand

FOTO ARCHIEF DVHN

Hoogezand-Sappemeer zet zichzelf op de kaart door als eerste gemeente een surf- en naaktstrand te combineren.

Wie zich ook stoorde aan de Heren Ontmoetingsplaats (HOP) bij het naaktstrand Meerwijck in Hoogezand-Sappemeer: niet degenen die er gebruik van maakten. In de raadsvergadering zei een inspreker en gebruiker dat er geen sprake was van overlast, maar hooguit van hinder.

In de wintermaanden maken windsurfers op het Zuidlaardermeer gebruik van het naaktstrandje. ,,Het is er beschut'', zegt Wim de Boer namens de surfers. ,,Op het grote strand maakt de wind het koud en dat kan ons materiaal beschadigen.''

'smoezelige uitstraling'

De windsurfers wilden niet dat de gemeente het naaktstrandje zou sluiten, maar ergerden zich aan de, aldus De Boer, ‘smoezelige uitstraling door achterstallig onderhoud en de mensen die er rondhangen'.

Voor ChristenUnie is blotevoetenpad bloot genoeg

Dat was een jaar geleden precies de reden waarom burgemeester en wethouders het naaktstrandje wilden sluiten. Dat ging de gemeenteraad te ver. Het college van B en W moest met alle belanghebbenden om tafel en een oplossing zoeken. Die pakte zo goed uit dat zelfs de ChristenUnie in Hoogezand-Sappemeer voor het openhouden van het naaktstrand stemde. Weliswaar met de opmerking dat een blotevoetenpad voor de partij bloot genoeg is.

Schaamgroen weg

De voor het naaktstrand Meerwijck gevonden oplossing is dat het ‘schaamgroen' wordt weggehaald. Daardoor wordt sociale controle op medegebruikers mogelijk en blijven de (jeugdige) gasten van Kampeerterrein Meerwijck aanstootgevende taferelen bespaard. De surfers hebben toegezegd het zwerfvuil te zullen verwijderen en het strandje aan te kleden met een frame waarop zeilen gedroogd kunnen worden en een picknickbank. ,,Met elkaar willen we zorgen voor een frisse en sportieve uitstraling.''

Zo hebben alle partijen de koppen bij elkaar gestoken en een oplossing gevonden. Met het officieel uitroepen van het eerste gecombineerde surf- en naaktstrand van Nederland door de Naturisten Federatie Nederland (NFN) komt een eind aan ongewenste praktijken op het naaktstrand. Zoals burgemeester Peter de Jonge zei: ,,Het is niet de taak van de overheid om in ontmoetingsplaatsen voor mannen met behoeften te voorzien.'' Wel om burgers de confrontatie daarmee te besparen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu