Scheepswerf Pattje verder in het nauw

Scheepswerf Pattje verder in het nauw

Scheepswerf Pattje komt steeds verder in het nauw. De boetes voor het overtreden van regels stapelen zich op. De provincie had al bijna 75.000 euro uitstaan, daar komt nu nog 85.000 bij.

Scheepswerf Pattje komt steeds verder in het nauw. De boetes voor het overtreden van regels stapelen zich op. De provincie had al bijna 75.000 euro uitstaan, daar komt nu nog 85.000 bij.

Werkovertredingen

Op de werf zijn behalve de vele geluidsovertredingen nu ook werkovertredingen geconstateerd door de provincie. Tot drie maal toe is gewerkt op een schip dat aan de westelijke kade lag in het Winschoterdiep. Op deze overtreding staat een boete van 25.000 euro per keer.

Dat heeft vorig jaar de rechter bepaald na een jarenlange strijd tussen omwonenden en de werf. Om een einde te maken aan de geluidsoverlast heeft de rechter de regels aangescherpt en is de provincie opgedragen strenger toe te zien op naleving daarvan.

Nieuwe boetes

Op zondag 10 januari werd bovendien 's ochtends gewerkt op de werf aan het Winschoterdiep, de donderdag daarop was het 's avonds raak. Deze overtredingen zijn goed voor 5000 euro per keer. De provincie legt de nieuwe boetes op korte termijn op. ,,Het bedrijf weet dat we de overtredingen hebben geconstateerd'', zegt een woordvoerder.

Tot nu toe heeft Pattje nog geen enkele boete voldaan, terwijl de eerste invorderingen al maanden geleden zijn opgelegd. ,,We maken daar werk van. We zetten daar middelen voor in'', zegt de provinciewoordvoerder op de vraag of de incasso wordt uitbesteed.

Het bedrijf wil niet inhoudelijk reageren. ,,Wij zijn niet in kennis gesteld over eventuele nieuwe boetes richting Pattje en de onderliggende redenen daarvan. Zolang wij geen officieel bericht hebben ontvangen, doen wij geen inhoudelijke uitspraak hierover'', laat een woordvoerder schriftelijk weten.

Zorgen

Enkele maanden geleden sprak directeur/eigenaar Bauke Adema nog zijn zorg uit over de situatie, terwijl het toen nog om de helft van de boetes ging. ,,Als we moeten betalen komen we in financiële problemen'', zei hij destijds. De werkzaamheden van Pattje worden al jaren gedoogd door de provincie, bij gebrek aan een vergunning. Binnen enkele weken besluit de provincie of het bedrijf aan de voorwaarden kan voldoen en of er dus alsnog een vergunning wordt afgegeven voor het werk op de werf.

Het bedrijf rekent op de vergunning. ,,Met de provincie Groningen en de gemeente Hoogezand-Sappemeer willen wij gezamenlijk op zoek naar een duurzame oplossing. Het betreft een zeer bijzondere situatie. Zo is voor de locatie Waterhuizen in oktober 2010 een bestemmingsplan goedgekeurd dat zware industrie toestaat. De buurt heeft daar destijds geen bezwaar tegen gemaakt. In die zin kan je stellen dat fouten van de overheid worden afgewenteld op de scheepswerf.”

ina.reitzema@dvhn.nl

Nieuws

Meest gelezen

menu