Scheids! hoe lang nog en FC Sardinië in Drieborg

‘Een leuk, luchtig boekje om bijvoorbeeld op de wc te lezen. Absoluut niet lastig, want herkenbaar’, zegt David Stolk. Hij schreef het boek: Scheids! Hoe lang nog? Een voetbalreis langs dertien Oldambtster voetbalclubs.

Sportpark Drieborg.

Sportpark Drieborg. Foto: Gert Meulman

Zelf moest David Stolk (42) al vroeg stoppen met voetballen. Kapotte knieën. Maar hij mist de geur van de kleedkamer. De sterke verhalen, anekdotes, de derde helft.

De velden afgestroopt

Als medewerker van koninklijk theater Carre in Amsterdam zit Stolk, vanwege corona, al een poosje gedwongen thuis. Dus mooi tijd om de velden af te stropen, interviews af te nemen van bekende Oost-Groninger profvoetballers van weleer. En de sportvelden van de dertien voetbalclubs die Oldambt rijk is te bezoeken. ,,De corona van me afschrijven. Een mooi tijdverdrijf, met prima resultaat.”

Hij heeft absoluut geen voorkeur, maar toch. ,,BNC heeft zo’n mooie tribune, SV Drieborg een schitterende complex met een trouwe aanhang waar het halve dorp lid is van de club. Maar ook Oldambtster Boys, in de kelder van het amateurvoetbal is een prachtige club. Jaarlijks moeite om weer een elftal op de been te brengen. Een struggle for life , maar zo mooi. En Westerlee heeft met Koeperlaand de mooiste naam voor het sportcomplex.”

In luttele maanden tijd schreef hij het lijvig boekje, met hulp van kennissen en een uitgever; Jan en Andre Timmermans, van de lokale boekhandel Nieborg/Bruna die er wel brood in zag. Afgezien van de cover van het boek zijn alle foto’s zwart wit. Het geeft het boek een speciale sfeer. Of een triest beeld van Oost-Groningen? Bewust? ,,Nou zwart-wit was goedkoper dan in kleur afdrukken”, biecht Stolk op. ,,Maar het resultaat is er niet minder om. Het leest gewoon prettig weg, voor op het toilet bijvoorbeeld. Het is wel aardig gelukt.”

Na 75 minuten spelen is de koek meestal op

Over de titel van het boek hoefden uitgever en auteur niet lang na te denken. ,,Dat moest wel: ‘Scheids! Hoe lang nog’ worden. Je hoort het wekelijks op de velden tijdens een wedstrijd, zo ongeveer in de 75-ste minuut als de wedstrijd is gespeeld, de koek op is en de meeste spelers liever aan het bier willen. Vandaar dus.”

Hoewel het niveau bij de meeste clubs de laatste decennia is gedaald, bespeurt Stolk toch nog veel betrokkenheid bij de clubs. ,,Bij BNC staan zo maar tweehonderd - tot driehonderd mensen langs de lijn. Het voetbal leeft nog steeds, maar je ziet toch dat veel clubs zijn afgezakt. Wat dat betreft is de bloeiperiode van het Oldambtster voetbal teen beetje verleden tijd.”

Oh ja, wie wil weten waarom Drieborg 3 ooit FC Sardinië werd genoemd moet het boek sowieso kopen, maar de andere verhalen doen er voor de voetballiefhebber ook toe.

Hans Nijland neemt zaterdag 21 november het eerste exemplaar in ontvangst bij Bruna boekhandel Nieborg. Vanaf 12.00 uur is er de mogelijkheid het boek te laten signeren. Scheids! Hoe lang nog?, met tientallen zwart/wit foto’s, is vanaf 21 november te koop voor €14,95 bij Bruna boekhandel Nieborg en de Readshop in Winschoten . Het boek is een uitgave van Uitgeverij Nieborg te Winschoten.

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu