Schelp blijft bij zee, plastic gaat mee

Studenten en docenten komen in het geweer tegen het plastic afval dat de stranden van Mallorca vervuilt. Vlnr: Evelien, Vivian, Eduard Bezembinder, Colien Langerwerf, Noah en Lotte. Foto: Jan Willem van Vliet

‘Collect plastic not shells’ is de leus waarmee twee Groningse beeldend kunstenaars en dertien studenten onze plasticverbruik te lijf gaan. Op Mallorca, om te beginnen.

Het was een doodgewoon en tegelijkertijd buitengewoon merkwaardig gezicht, vonden Colien Langerwerf (54) en Eduard Bezembinder (53). De beeldend kunstenaars – die samen werken en samen zijn – waren op vakantie op Lanzarote. We schrijven augustus 2017, ze liepen over het strand dat bezaaid lag met plastic en zagen de ene na de andere toerist bukken. Om schelpen te rapen.

„Ineens dachten we: wat onlógisch eigenlijk, om de schelpen te rapen en het plastic te laten liggen. Andersom zou veel logischer zijn”, zegt Langerwerf. Voortbordurend op deze overpeinzing, fantaseerden ze over een ophaalpunt op het strand voor ingezameld plastic. „Het was gewoon een wild idee.”

Toeristen aan het werk zetten

Er bleek niet meer dan een reisje naar Mallorca voor nodig om het idee om te smelten tot project ‘Collect plastic not shells’. De kunstenaars, die geregeld op het eiland exposeren, legden hun plan voor aan een bevriende conservator. Langerwerf: „Die zei gelijk: ‘Geweldig, gaan we doen!’”

Aldus vertrekken de twee, die beiden ook docent zijn aan de Noorderpoortopleiding Art&Design, op 11 juli met dertien van ‘hun’ mbo’ers naar het dorp Can Picafort. Bij wijze van stage nodigen de studenten zes weken lang toeristen uit om plastic te verzamelen, onder leiding van Langerwerf en Bezembinder.

Van plastic rommel naar kunstig tuimelkruid

Van de collectie plastic maken ze kunstwerken, in de vorm van zogeheten tumbleweeds of ‘bossen’ tuimelkruid, die voorkomen in steppes of in woestijnen: een plant waarvan het bovengrondse gedeelte zich losmaakt van de wortel en weg tuimelt op de wind. De kunstwerken zijn bedoeld voor een tentoonstelling op Mallorca en, wie weet, later ook in Groningen.

„Eigenlijk gebruikten we kunst als alibi om mensen bewust te maken van onze plasticverbruik”, licht Langerwerf toe. Uitvalsbasis voor deze missie is een oud klooster, dat tussen twee stranden in ligt, direct langs een wandelroute.

Emmers en schepjes hergebruikt

Langerwerf: „Daar lopen de hele dag toeristen heen en weer.” Naast het schoonmaken van de stranden, verzamelt de groep ook afgedankte plastic strandattributen zoals emmers en schepjes. Deze worden hergebruikt en gratis uitgeleend aan andere toeristen.

Alle studenten die meegaan hebben gesolliciteerd om mee te mogen. Het resulteerde in een gemixte groep van de opleidingen Fotografie, Art&Design, Evenementenorganisatie en Muziek. Langerwerf denkt dat het project het tij mee heeft. „De plastic soup staat in de belangstelling, mensen zijn nu bereid mee te doen. Wie weet is dat over twee jaar weer voorbij. Dus we grijpen onze kans.”

Het project volgen? Dat kan via Instagram: collect.plastic.not.shells

Nieuws

Meest gelezen

menu