Schietverenigingen in Drenthe en Groningen zien prijzen munitie hard stijgen. 'Wapenindustrie geeft voorrang aan oorlog Oekraïne'

De prijs voor munitie stijgt hard, en slaghoedjes zijn zelfs niet meer te koop, zeggen schietverenigingen in Fryslân, Groningen en Drenthe. Spanningen in de wereld, zoals de oorlog in Oekraïne, zien zij als oorzaak, leert een rondgang langs de schietclubs. ,,Handelaren waarschuwen dat de prijs zal verdubbelen of erger.”

Sportschutters met groot kaliber geweren op de 300 meter schietbaan in Emmen.

Sportschutters met groot kaliber geweren op de 300 meter schietbaan in Emmen. Tom Dragstra

De wapenindustrie geeft voorrang aan de oorlog in Oekraïne, denken de schietverenigingen. Aan slaghoedjes, het onderdeeltje waarmee een patroon wordt afgevuurd, is voor particulieren niet meer te komen. Munitieleveranciers bevestigen dit. ,,Op wapensites voor particulieren zijn al woekerprijzen geconstateerd voor slaghoedjes”, zegt Peter Stuart, secretaris van Schietvereniging Beilen. Veel sportschutters maken hun eigen patronen van kruit, hulzen, kogelpunten en slaghoedjes. Oude hulzen worden door hen opnieuw gebruikt. Maar zonder slaghoedjes kan dit niet.

Moeizaam

Nieuws

menu