Schipper reddingboot: 'Omgeslagen Urker kotter bleef met visnetten achter iets haken en zonk binnen 1 minuut'

De Urker kotter UK-171 die woensdagochtend omsloeg en zonk bij Schiermonnikoog, is met de visnetten ergens achter blijven haken. Dat heeft Boudewijn Stal, schipper van reddingboot Koning Willem I, gehoord van de geredde bemanning. Ook hoorde hij dat de kotter razendsnel zonk. ,,Binnen een minuut...”

De Urker kotter sloeg om op de Noordzee, boven Schiermonnikoog.

De Urker kotter sloeg om op de Noordzee, boven Schiermonnikoog. Bos Marine Services

Stal was samen met een andere reddingsboot uit Schiermonnikoog op de noodmelding van de omgeslagen kotter afgegaan. ,,Gelukkig was een andere kotter, een schip uit Tholen, nog eerder ter plaatse. Toen wij aankwamen, was de omgeslagen kotter al gezonken.” De opvarenden van die TH-10 uit Tholen hadden de bemanningsleden van de kotter van Urk even daarvoor al aan boord genomen. ,,Het is ijskoud nu. Ze hadden het nog wel even vol kunnen houden, maar het was gevaarlijk.”

25 meter diep

Van de geredde bemanning hoorde Stal wat er was gebeurd. ,,Ze waren met het net ergens achter blijven hangen. Wat precies, dat is nog onduidelijk. Het is zo’n 25 meter diep daar. De kotter ligt op de bodem, dus dat kun je met het blote oog niet zien.”

Nadat de UK-171 klem kwam te zitten, maakte het schip 180 graden slagzij. ,,Ze hebben geprobeerd los te komen, maar dat lukte niet.” Toen de kotter omsloeg, zijn de drie opvarenden op de kiel gaan zitten. ,,Maar de kotter zonk zo snel, dat ze daarna op een reddingsvlot moesten. Dat vlot wordt automatisch losgelaten als een schip in grote problemen zit. Dat is een veiligheidssysteem. Gelukkig kwam na enkele minuten de kotter uit Tholen al.”

Containers

Ook Stal kent het verhaal van andere vissers die containers bij Schiermonnikoog hebben zien dobberen. Naar verluidt zijn die afkomstig van een Duits vrachtschip, waar ze om onduidelijke redenen van boord zijn gevallen. ,,Ik heb geen idee of die containers een rol hebben gespeeld. Maar ze werden hier wel in de buurt gezien.”

In principe worden alle wrakken die nog op de bodem liggen en waarin netten verstrikt kunnen raken in kaart gebracht. Stal: ,,Ook waarschuwen vissers elkaar onderling via de app op obstakels. Maar goed, helemaal waterdicht is dat systeem niet. De bodem beweegt, net zoals duinen dat doen.”

Pluim voor redders

Stal zag dat de bemanning van de Urker kotter het naar omstandigheden goed maakte. ,,Ze hebben alle veiligheidsprocedures goed opgevolgd”, benadrukt Stal. Het weer was koud, maar zeker niet onstuimig. De politie, die het ongeluk onderzoekt, geeft ook een pluim aan alle ‘redders’.

De kotter wordt mogelijk binnenkort geborgen. De plek is duidelijk te vinden, omdat het nog altijd drijvende reddingsvlot aan de gezonken kotter vast zit.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu