Schipper uit Pekela ligt ruim een week vast in de haven met een giftige lading tarwe in het ruim, maar een oplossing is in zicht

Er is een oplossing in zicht voor de drie binnenvaartschepen die sinds dinsdag 27 juli aan de ketting liggen, omdat er te veel van het giftige gas fosfine in het laadruim werd gemeten.

Het vrachtschip Sempre Spera achter hekwerk in de haven van Veghel.

Het vrachtschip Sempre Spera achter hekwerk in de haven van Veghel. Foto: Rias Immink

Harm Korvemaker uit Pekela is een van de schippers die met zijn schip de Sempre Spera vastligt in de haven van Veghel vanwege de giftige lading tarwe aan boord. In het tarwe zit een te grote hoeveelheid van het ongediertebestrijdingsmiddel fosfine.

De oplossing

Alle drie de schepen zullen binnenkort naar een haven varen waar de lading ‘ontgast’ kan worden, aldus het diervoederbedrijf De Heus Voeders, waarvoor de lading bestemd was.

De ontgassing van de schepen kan in de havens van Amsterdam en Rotterdam. Tijdens het varen is een zogenoemde gassingsleider aan boord van elk schip, die continu metingen verricht en die zorgt voor de veiligheid van de opvarenden. Het plan van aanpak is samen met alle betrokken hulpdiensten en andere instanties gemaakt, aldus De Heus Voeders.

Stuurhutten en machinekamers

De Inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) is akkoord met het plan, zegt een woordvoerder, maar wil eerst meetrapportages van de drie schepen zien. De Inspectie wil namelijk weten of opvarenden de stuurhutten en de machinekamers veilig kunnen betreden.

Als uit uit de metingen blijkt dat de situatie veilig is, wordt de stillegging opgeheven. De inspectie verwacht de rapportages op heel korte termijn binnen te krijgen, maar kan niet zeggen wanneer precies.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu