Het beeld van Groningen: Schnabbelende scheidsrechter

Voetbalscheidsrechter Frans Derks leidt op 18 oktober 1978 een touwtrekwedstrijd in Veendam. Foto: Persfotobureau D. van der Veen/Collectie Groninger Archieven

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: Frans Derks.

Het Veendammer Nieuwsblad houdt op 18 oktober 1978, in het kader van de oktoberfeesten, een touwtrekwedstrijd. Verschillende teams van lokale winkeliers en sportverenigingen gaan op het Raadhuisplein voor het gemeentehuis van Veendam met elkaar de strijd aan.

Publiekstrekker die dag is de bekende voetbalscheidsrechter Frans Derks. Hij leidt de wedstrijden en voorziet ze van commentaar. De flamboyante Derks, bekend van het fluiten ‘in de geest van de wedstrijd’, is op het veld altijd gehuld in een zeer strakke korte broek. Naar eigen zeggen is hij blijven steken in de flowerpower-sfeer, wars van autoriteiten en maatschappelijk zeer bewogen. De verdiensten voor deze schnabbel zijn dan ook niet voor hemzelf. Hij laat het bedrag overmaken naar ‘Het huis voor het gehandicapte kind’.

En zo dirigeert hij hier, met modieuze sjaal om de nek − maar helaas zonder het welbekende broekje −, de teams naar de juiste wedstrijdopstelling. Of is het misschien de fotograaf die in de weg staat?

Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. Meedoen met Het beeld van Groningen? Kijk op www.groningerarchieven.nl. Reageren? beeldvangroningen@groningerarchieven.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Het beeld van Groningen
menu