Schok na 'moordpoging' op Groninger journalist. Burgemeester Schuiling over beelden: 'We hopen dat mensen ze herkennen'

De aanslag met een brandbom op de woning van de Groninger journalist Willem Groeneveld wordt zeer hoog opgenomen door de autoriteiten. Werkgever en vakbond spreken van poging tot moord.

De verdachten plaatsen de brandbommen.

De verdachten plaatsen de brandbommen.

Er zijn scherpe camerabeelden van wat zich in de nacht van woensdag op donderdag rond 2.45 uur heeft afgespeeld bij de woning van Groeneveld in de Tuinwijk in Groningen. Te zien is hoe twee mannen - de een met bivakmuts en zonnebril, de ander met capuchon over het hoofd - de trap naar de voordeur beklimmen, twee molotovcocktails aansteken, een raam intikken en een brandbom de woning in gooien. De politie heeft de beelden donderdag aan het eind van de middag gepubliceerd.

Herkenbare beelden

,,We hebben goede hoop dat er mensen zijn die deze personen herkennen”, zegt burgemeester Koen Schuiling van Groningen. ,,Het gooien van een brandbom in iemands woning is op zichzelf al een zeer ernstig vergrijp. Maar het gaat hier om een aanslag op een journalist. Dat journalisten in vrijheid hun werk kunnen doen is een van de bouwstenen van de rechtsstaat en de democratie. We nemen dit zéér zwaar op”, zegt Schuiling, sprekend voor gemeente, politie en Openbaar Ministerie.

Groeneveld en zijn partner werden wakker van het glasgerinkel en konden zelf het vuur doven. Ze zijn bleven ongedeerd. De middag na de aanslag op zijn woning ,,gaat het wel weer”, zegt de Sikkom-journalist. Natuurlijk zijn hij en zijn partner enorm geschrokken, zegt Groeneveld. ,,Maar we zijn gezond, ongedeerd en inmiddels weer aardig bekomen.”

Groenevelds woning is vaker doelwit geweest. In 2019 werden er stenen door de ruiten gegooid nadat een woningverhuurder zijn adresgegevens had gepubliceerd. Enkele maanden geleden liet een andere verhuurder, Havos Vastgoed, fietsen dumpen voor zijn deur, na kritische berichtgeving. Havos liet donderdag weten ,,zich volledig te distantiëren van dit soort acties c.q. aanslagen”, doelend op de brandbom.

Drijvende kracht achter stadsblog Sikkom

Groeneveld is al jaren de drijvende kracht achter nieuwssite annex stadsblog Sikkom, dat valt onder NDC mediagroep. De journalist neemt ook andere organisaties en groepen dan huisjesmelkers onder de loep, onder wie recent antivaxxers, studentenverenigingen en bezorgdiensten. Over in welke hoek de verdachten van de brandbommen gezocht moeten worden, willen de politie en zijn werkgever niet speculeren.

,,We weten al een hele tijd van de bedreigingen en intimidaties aan het adres van Willem, als gevolg van zijn journalistieke werk”, zegt Thomas Bruning, secretaris van journalistenvakbond NVJ. ,,Allemaal onacceptabel, maar dit is weer van een andere orde. Dat dit alles op zijn huisadres gebeurt, maakt het extra ingrijpend”, zegt Bruning. ,,De mensen die voor deze aanslag verantwoordelijk zijn moeten voor de rechter komen en verdienen hele forse straffen.”

Evert van Dijk, algemeen hoofdredacteur van NDC mediagroep, spreekt van een moordpoging op de journalist. ,,We hebben het over het naar binnen gooien van zeer brandbaar materiaal in iemands woning”, zegt Van Dijk. ,,Dit is potentieel zo gevaarlijk, dat je kunt spreken van poging tot moord.” Bruning is het met die kwalificatie eens: ,,Dit had héél anders kunnen aflopen.”

,,Het is van het grootste belang dat journalisten hun werk in vrijheid kunnen uitvoeren”, zegt algemeen hoofdredacteur Van Dijk. ,,Dat zoiets gebeurt met een van onze mensen, is een grote schok.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu