Scholen hoeven ijsvrij niet in te halen

Scholen hoeven ijsvrij niet in te halen ANP

Als een school in het Noorden dicht was vanwege de gladheid, hoeven de leerlingen de gemiste uren niet per se in te halen. Scholen mogen zelf bepalen of ze dat nodig vinden. En als ze tot de conclusie komen dat het niet hoeft, zijn ze nergens toe verplicht.

De Onderwijsinspectie heeft dat donderdag laten weten. Volgens de dienst is er sprake van overmacht door extreem weer. Inspecteurs zullen daarom niet controleren of de gemiste uren wel worden goedgemaakt. Dat geldt voor basisscholen en middelbare scholen. ,,Hogescholen en universiteiten hebben geen wettelijke regelingen voor onderwijstijd, daar ligt de beslissing sowieso bij de instellingen zelf'', aldus een woordvoerder van de Onderwijsinspectie.

In meerdere noordelijke plaatsen waren de scholen de afgelopen dagen dicht. Zo hadden scholieren in de stad Groningen drie dagen op rij 'ijzelvrij'.

Het kan ook zijn dat de school wel open was, maar dat een leerling vond dat hij of zij niet veilig op school kon komen. ,,Daar kunnen goede redenen voor zijn. Dat moet de directeur van de school beoordelen. En als de leerling duidelijk kan maken dat het niet veilig was, zal de school daar rekening mee houden'', zegt de Onderwijsinspectie.

Nieuws

Meest gelezen

menu