Scholen in actie tegen flexwet

Een schoolklas. FOTO ARCHIEF DVHN/ANP ANP

Noordelijke schoolbesturen komen in grote problemen door de Wet Werk en Zekerheid. Ze kunnen nog maar beperkt invalleerkrachten inzetten.

Nu kunnen scholen bij ziekte en zwangerschapsverlof invalleerkrachten inzetten, zonder ze een vast contract aan te bieden. Met ingang van 1 juli, als de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) ingaat, moeten ze ze al na drie vervangingen (ook al is het maar een waarneming van een dag) in vaste dienst nemen.

Niet genoeg invallers
,,Besturen kunnen nooit al die leerkrachten aannemen’’, zegt Angelique Boer van schoolbestuur VCO Midden- en Oost-Groningen. ,,Daar is geen werk en geen geld voor.’’ Als ze op de nieuwe manier moeten werken, zijn er lang niet genoeg invallers. Ze vrezen dat ze bij een griepgolf leerlingen naar huis moeten sturen. En voor invallers is het onaantrekkelijk kortdurende vervangingen te doen.

Uitzondering
Drentse christelijke schoolbesturen stuurden een brief naar minister Asscher (Sociale Zaken). Ze willen dat hij in de flexwet een uitzondering voor het onderwijs maakt. In Friesland doet christelijk schoolbestuur CBO Fryslân de komende week alsof de wet al in werking is. Bij ziekte van een leerkracht geven ze leerlingen geen les meer. Besturen in Groningen en Drenthe doen dat (nog) niet, omdat ze kinderen niet de dupe willen laten worden. Ze hopen dat er alsnog een oplossing komt. Komende week vindt een Kamerdebat over de WWZ plaats.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu