Scholen kopen commerciële coronatests: 'Uitslag bij GGD's duurt te lang, leraren moeten snel weer voor de klas'

Op de locatie van het commerciële bureau Hethuisartslab in Groningen worden steeds meer leraren getest. Foto: DVHN

Schoolbesturen in Groningen en Drenthe kopen commerciële coronatests. Ze vinden de uitslag van de GGD te lang duren.

,,Wij hebben meerdere tests ingekocht’’, zegt Han Sijbring van het openbaar basisonderwijs in Noordenveld. ,,Leerkrachten worden voor 12.00 uur ‘s middags getest en krijgen 24 tot 48 uur later de uitslag.’’ Dat is volgens hem sneller dan bij de GGD waar de uitslag soms 48 uur of langer op zich laat wachten. Ook schoolbestuur Quadraten in Grootegast heeft tientallen tests ingekocht en alle basis- en middelbare scholen in Assen overwegen het.

,,We zitten aan het begin van het schooljaar. Het is belangrijk dat kinderen een vaste leraar voor de klas hebben en niet drie verschillende’’, zegt Sijbring. ,,Kinderen hebben baat bij rust.’’

Testuitslag laat dagen op zich wachten

Als een leraar snotterig is, mag hij of zij volgens de RIVM-richtlijnen niet voor de klas en moet zich eerst laten testen. Maar de testuitslag laat soms dagen op zich wachten. De school moet dan vervangers inzetten, maar die zijn niet of nauwelijks te krijgen. Ze zien soms geen andere mogelijkheid dan kinderen naar huis te sturen.

De basisscholen in Noordenveld en die van Quadraten hebben de tests ingekocht bij Hethuisartslab, een commercieel bureau dat voor meerdere bedrijven en onderwijsinstellingen tests uitvoert. Het valt onder U-Diagnostics, met het hoofdkantoor in Baarn en testlocaties in onder meer Groningen, Hoogeveen, Meppel, Nieuw-Amsterdam en Heerenveen.

Ze laten de testen, dezelfde als bij de GGD, analyseren in een laboratorium in het Duitse Keulen. Een test bij de GGD is gratis, bij dit bureau betalen scholen circa 75 euro per test en voor een spoedtest 225 euro (testen en dezelfde dag uitslag). ,,Dat is altijd nog goedkoper dan een vervanger inhuren voor 250 euro per dag’’, zegt Patrick Tuil van Quadraten.

‘Het ontwricht de economie’

CKC Drenthe, basisonderwijs en kinderopvang, heeft ouders van de kinderopvang laten weten dat de kans groot is dat ze hun kind de komend periode bij gebrek aan personeel thuis moeten houden. Eenzelfde brief gaat deze week naar ouders van het basisonderwijs, zegt bestuurder Albert Velthuis. ,,Lang wachten op een test en de uitslag is een ramp. Als kinderen - omdat er geen leraren zijn - thuis moeten blijven, moeten ouders dat ook. Het ontwricht de economie.’’

De onderwijsorganisaties PO-Raad en VO-Raad, en de onderwijsvakbonden dringen aan op voorrang voor leraren bij coronatests. Minister de Jonge (Volksgezondheid) laat onderzoeken of dat kan, maar onduidelijk is hoe lang dat gaat duren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu