Scholen in het Noorden zitten niet te wachten op lange kerstvakantie

Het Outbreak Management Team (OMT) onderzoekt of de kerstvakantie een week langer kan duren. Scholen staan nog niet te trappelen.

Foto ter illustraitie.

Foto ter illustraitie. Foto: ANP/Remko de Waal

,,Als het uit medisch oogpunt nodig is, is het nodig’’, zegt Ivo Omlo, interim-directeur van Cleveringa Lyceum Appingedam en Theda Mansholt College Delfzijl. ,,We volgen de richtlijnen van het RIVM en het kabinet, maar uit onderwijskundig oogpunt zeg ik: nee. Het is voor leerlingen niet goed een nog langere onderbreking van het schooljaar te hebben. In januari hebben we bijvoorbeeld toetsweken. Ook het sociale aspect speelt een rol: op school zien jongeren medeleerlingen en docenten.’’

Weekje vrij of week online-les

De vraag is ook of het een week extra vakantie wordt of dat er online lesgegeven moet worden, zegt hij. ,,Als dat laatste het geval is, moeten we voor een kleine tweehonderd leerlingen een device regelen.’’ En online kan, ,,maar fysiek onderwijs werkt nog steeds veel beter’’.

Ook de Rutger Koplandschool in Siddeburen en het Harens Lyceum zijn terughoudend. ,,Kinderen hebben dit jaar al veel onderwijstijd gemist’’, zegt Ite Klaveringa van de Koplandschool. ,,En onze docenten zeggen: alsjeblieft niet weer thuiswerken. Ze zijn blij dat ze op school zijn.’’ De school heeft een tent op het schoolplein gezet om de kantine te ontlasten. ,,Dat werkt prima.’’

Maatwerk per regio

Albert Noord van het Harens Lyceum gunt zijn docenten een extra weekje vrij omdat ze zich in deze coronatijd uit de naad werken, maar hij denkt er net zo over. ,,Fysiek lesgeven is veel beter, online moet alleen in noodgevallen.’’ Hij pleit voor maatwerk. ,,Als het aantal besmettingen in het westen groot is, hoeven scholen hier nog niet niet dicht.’’

Scholen waar veel besmettingen zijn, nemen maatregelen, zegt hij. ,,Als in een klas veel besmettingen zijn, krijgt die klas een of twee weken online les. Als een leerling thuis moeten blijven omdat een gezinslid is besmet, ook.’’ Scholen met veel besmettingen zoals het Wessel Gansfort in Groningen of Carmelcollege in Emmen gaan tijdelijk dicht.

Outbreak Management Team

Het Outbreak Management Team, de groep wetenschappers die het kabinet adviseert, onderzoekt of door een week langer kerstvakantie het aantal besmettingen kan dalen. Het daalde namelijk na de herfstvakantie. Bovendien stijgen de besmettingen juist in de groep 13- tot 17-jarigen.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland lieten gisteren weten er niet veel voor te voelen, omdat het werkende ouders in de problemen brengt. Die werken thuis en moeten dan ook nog voor hun kroost zorgen.

Esdal College Emmen

Voor veel vmbo-leerlingen op het Esdal College in Emmen is het geen prettig vooruitzicht als ze een week extra kerstvakantie krijgen, zegt Marcella Berkhout. „Het is voor kinderen belangrijk dat ze elkaar op school zien en leuke dingen doen met elkaar. En niet voor alle leerlingen is het thuis zo gezellig.”

Leerlingen missen leraar voor de klas

Digitale lessen waren in het begin misschien leuk, zegt ze, maar kinderen verlangen er niet naar terug. „Ze missen de leraar voor de klas, aan wie ze iets kunnen vragen, die hun aanwijzingen geeft, zo van dit moet je leren. Met de praktijklessen hebben we ook van alles geprobeerd. Thuis pannenkoeken bakken voor de kookles en daar een filmpje van maken. Klusjes doen voor de techniekles. Maar na een paar maanden ben je daar echt wel klaar mee.”

De vmbo-afdeling van het Esdal College blijft trouwens sowieso langer dicht na de vakantie, omdat deze een gloednieuw gebouw betrekt. „De verhuizing is in de vakantie, maar daarna hebben we nog wel twee dagen nodig om alles op de rails te krijgen. Als de school voor de epidemie langer dicht is, moet het, maar fijn is het niet. ”

Examenleerlingen in de knel

Een week langer kerstvakantie en die inhalen met de zomervakantie is ook niet ideaal, zegt een leraar op het Dr. Nassau College Quintus in Assen. „We hebben ook te maken met eindexamenleerlingen. Als zij in januari lessen moeten missen, kun je dat niet meer inhalen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu