Scholieren uit Groningen buigen zich over energievraagstukken tijdens hackaton in ’t Zandt

De Waddenzee ten noorden van Ternaard.

Ruim vijftig studenten van het Alfa-College in Groningen buigen zich donderdag en vrijdag over energievraagstukken tijdens een hackaton op Landgoed De Camping in ’t Zandt.

De leerlingen gaan aan de slag met twee specifieke opdrachten. ‘De eerste opdracht op de eerste dag is gericht op het ontwerpen van een dijk, die ook in 2080 standhoudt. Daarbij moeten de studenten rekening houden met de nog onzekere zeespiegelstijging en huidige bodemdaling. De tweede dag staat in het teken van duurzame waterkering. Dus met minimale CO2-belasting en ruimte voor een goede ecologische ontwikkeling. De ideeën worden bij de afsluiting van de hackathon gepresenteerd in het Nijlicht van Groningen Seaports’, vertelt een woordvoerder van Waterschap Noorderzijlvest.

Tocht over het wad

Naast het oplossen van de vraagstukken maken ze ook een toertocht, overnachten ze in tenten en doen ze mee aan een excursie op het wad om te voelen ‘hoe het is om met de voeten in de klei te staan’. ‘Door de belevenissen krijgen de leerlingen een completer beeld van de waterproblemen om de opdrachten op hun eigen manier op te kunnen lossen.’

De hackaton wordt gehouden door het waterschap in samenwerking met Stichting Blauwe Lijn.

Nieuws

menu