Scholtenmonument in Stadspark Groningen fors beschadigd door dodelijk ongeluk

Het Scholtenmonument in het Stadspark van Groningen een aantal jaren geleden. Foto: Archief DvhN

Zondagochtend liet een persoon het leven, toen hij met zijn auto tegen het Scholtenmonument in het Stadspark in Groningen reed. Het voertuig vloog na de botsing in brand. Het monument aan de Concourslaan in het park raakte hierbij zwaar beschadigd.

Het denkteken werd in 1931 onthuld als eerbetoon aan de dertien jaar eerder overleden grondlegger van het Stadspark, Jan Evert Scholten. Deze industrieel en weldoener (1849-1918) maakte de aanleg van het park, met het nog altijd bestaande Stadsparkpaviljoen en de drafbaan, financieel mogelijk. Zelf maakte hij de opening in 1926 niet meer mee.

Zoon van legendarische industriepionier

Scholten was zoon van de legendarische industriepionier Willem Albert Scholten en bouwde diens zakelijk imperium uit tot een internationaal opererend concern, actief in de zuivel-, suiker-, strokarton- en aardappelmeelindustrie. Delen van het industrieconglomeraat leven nog voort in onder meer het Groningse zetmeelconcern Avebe.

De belangrijkste onderdelen van het monument lijken relatief ongeschonden: de centrale sokkel met daarop een buste van Scholten en de muren aan weerszijden met bronzen plaquettes met afbeeldingen van de drafsport en de de paardenfokkerij, twee grote passies van de Groningse mecenas.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu