School in Onderdendam blijft open

Directeur Simon van der Wal spreekt de schooljeugd toe in Onderdendam. FOTO DVHN

Het is ouders en personeel gelukt cbs De Haven in Onderdendam voor het dorp te behouden. Het schoolbestuur heeft zijn zegen aan een reddingsplan gegeven.

Nadat directeur/bestuurder Simon van der Wal van de Vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs in Noord-Groningen (VPCONG) vrijdag bekendmaakte heil te zien in het reddingsplan voor cbs De Haven, togen de kinderen in optocht naar het dorpshuis.

Daar werden de handtekeningen gezet onder een plan waarin personeel, ouders, het dorp en andere organisaties samenwerken aan een zogeheten ‘Alles-in-een’-school.

Boerderij


De monumentale boerderij De Haver, eigendom van de NAM, is een van de beoogde locaties. Een andere optie is nieuwbouw op de huidige plek.

Dat het hele dorp de schouders onder De Haven wil zetten bleek doorslaggevend. Van der Wal: ,,Alles begint natuurlijk met een droom, maar dat is vertaald in een visie, een plan en dan is de vraag: waarom geven deze school niet de kans om het te laten zien? Je kunt denken van ‘ja maar’, maar je kunt ook schakelen naar de ‘ja en’ modus. De mensen zijn strijdbaar en daarom is voor het laatste gekozen.’’

Nog even geduld


De Haven zal volgend schooljaar nog geen nieuw onderkomen hebben, maar volgens Van der Wal is het wel de bedoeling dat dan al volgens de 21e-eeuwse richtlijnen onderwijs wordt gegeven.

Ouders en onderwijzend personeel werkten deze winter aan het reddingsplan. De VPCONG wilde De Haven laten fuseren met cbs De Regenboog in Bedum. Het leerlingenaantal daalt al jaren en dit jaar zijn er nog maar 24. De deuren zouden eigenlijk al dicht, maar de school kreeg een jaar respijt.

Wat meespeelde was dat de harde ondergrens van 80 leerlingen werd losgelaten. Van der Wal liet vorig jaar weten de fusie te heroverwegen als er een levensvatbaar plan zou komen voor een school met 40 of 50 kinderen. De hoop is nu onder meer gevestigd op Bedumers en Winsumers die in Groningen werken, kiezen voor een school die op de route ligt: het zogeheten ‘stop & drop’.

 

Niet helemaal zeker


De kans betekent niet dat de toekomst van De Haven verzekerd is. Van der Wal: ,,We gaan aan de slag. Als ergens echter blijkt dat het toch niet haalbaar is, dan moet je kunnen zeggen: we hebben het geprobeerd, maar helaas. Daar zijn goede afspraken over gemaakt.’’

Petra Ros, voorzitter medezeggenschapsraad, is blij verrast: ,,Wij hadden er zelf veel vertrouwen in, maar het was afwachten of het schoolbestuur dat ook had. Het wordt inderdaad hard werken om voor het nieuwe schooljaar klaar te zijn. Daar beginnen we dus direct volgende week mee.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu