School in? Schoenen uit! Op het IKC Borgman in Groningen loopt iedereen op sokken of sloffen (en dat heeft bijna alleen maar voordelen)

Geen sneakers, laarzen of hoge hakken, maar gekleurde sokken, blote voetjes of konijnensloffen. Wie naar binnen wil in de nieuwe Borgmanschool - kind, leerkracht of ouder - trekt z’n buitenschoenen uit. Even wennen, maar er zit een gedachte achter.

In het nieuwe integraal kindcentrum Borgman dragen kinderen en leerkrachten geen schoenen.

In het nieuwe integraal kindcentrum Borgman dragen kinderen en leerkrachten geen schoenen. Foto: Jan Willem van Vliet

De Siebe Jan Boumaschool, Borgmanschool Vinkenstraat en kinderdagverblijf SKSG Pierewiet uit de Oosterparkwijk uit de Oosterparkwijk zijn samen opgegaan in het nieuwe Integraal Kindcentrum (IKC) Borgman.

Het hele gebouw aan de Klaprooslaan is nagelnieuw - de vloer dus ook. Maar de school-in-schoenen-uit-regel is niet alleen maar bedoeld om die vloer mooi te houden, legt onderwijsdirecteur Laura Schaap uit.

,,Het heeft ook te maken met de manier waarop het kindcentrum ontworpen is. Kinderen kunnen op sommige plekken spelen en werken op de vloer’’, legt Schaap uit. ,,Dus het is deels om hygiënische redenen dat we niet met de buitenschoenen in de school lopen. En we hebben veel open onderwijsruimtes.’’ Qua lawaainiveau zijn kousenvoeten daar handiger dan schoenen.

‘Kinderen moeten zich thuisvoelen’

Bovendien past het rondstiefelen op sokken of sloffen goed bij de sfeer die de school wil scheppen. ,,We willen graag dat de kinderen zich voelen alsof ze thuis zijn.’’

Zitten er dan helemaal geen nadelen aan? ,,Nou’’, lacht Schaap, ,,het is duidelijk wel even wennen.’’ Dat bij binnenkomst nu jas én schoenen uit moeten, geeft ‘s ochtends het nodige gedoe bij de kapstok (en het schoenenrek). ,,Maar dat ging op de tweede dag al aanzienlijk beter dan de eerste.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu