Het beeld van Groningen: Schoonmaakaksie. Weg met de rotzooi!

De Hoogte aan de voorjaarsschoonmaak. Foto: Groninger Archieven/persfotobureau D. van der Veen

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: Voorjaarsschoonmaak.

Het is van alle tijden en (bijna) alle culturen: de onweerstaanbare neiging van huismannen en huisvrouwen om te gaan poetsen en vegen zodra de lente zich aandient.

Uit deze foto blijkt dat stadswijk De Hoogte geen uitzondering is. De spelling van het woord Schoonmaakaksie verraadt dat dit tafereel zich in de zeventiger jaren moet afspelen. Het is de avond van 30 mei 1974 om precies te zijn, zo staat te lezen in het Nieuwsblad van de volgende dag.

Het buurtcomité van De Hoogte had besloten dat de wijk zou opknappen van een flinke opruimactie. Deze ‘aksie’ was een doorslaand succes: de twee beschikbare vrachtwagentjes waren al snel vol, terwijl er nog een hoop rotzooi over was.

De Hoogte bewees dat er in de jaren zeventig niet alleen maar eindeloos vergaderd werd. Daadkrachtig regelde men onmiddellijk een extra wagen. Dit voertuig moest helemaal uit Lutjegast komen, maar was gelukkig op tijd in de stad om nog eens tien ton troep af te voeren. De organisatie was na afloop zeer tevreden met het resultaat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Het beeld van Groningen
menu