Schrijf je Vrijdomstreekje in Stadskanaal met enkel of dubbel 's'? Raadslid Klaas Pals wil het uitgezocht hebben (wij hebben het antwoord al)

Enkel of dubbel s? Het Vrijdomstreekje in Stadskanaal. Foto: Archief DvhN/foto Harry Tielman Foto: Harry Tielman

Schrijf je de straatnaam Vrijdomstreekje in Stadskanaal met één s of dubbel s? D66-raadslid Klaas Pals wil het uitgezocht hebben en stelde hierover vragen tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Pals maakte zich met zijn vragen over de straatnaam niet populair bij zijn mederaadsleden en bij burgemeester en wethouders. Voor een meerderheid in dit gezelschap is dit helemaal geen kwestie. Volgens hen moet de straatnaam met één s worden geschreven: Vrijdomstreekje dus.

Zijn koopaktes en straatnaambordjes goed opgesteld?

Pals neemt daar nog geen genoegen mee. ,,Waarom krijg ik van bewoners dan oude stukken uit het kadaster, koopaktes en WOZ-aanslagen waar de straatnaam met dubbel s is opgeschreven?”

Ook staan er volgens Pals straatnaambordjes waarop de naam met dubbel s is gespeld. ,,De wethouder zegt dat de naam historisch gezien met één s wordt geschreven. De raad is blauwer dan blauw en gaat daarin mee. Je kunt het toch uitzoeken hoe het zit.”

Pals wil dus nog nader onderzoek doen.

Streek vrij van stadsrechten

Volgens de vroegere voorzitter van de straatnamencommissie in Stadskanaal, W.H. van der Ploeg, moet de naam met één s geschreven worden. In zijn in 1980 verschenen boekje Wegwijs, straatnamen en hun betekenis verklaart hij de oorsprong van de straatnaam.

Ooit waren de gronden rond het gegraven Stadskanaal in bezit van de stad Groningen. De bewoners langs het kanaal moesten daarom stadsrechten betalen. Voor de huizen die in Stadskanaal een stukje achteruit richting de Drentse grens opgetrokken werden, hoefden die rechten niet afgedragen te worden. Ze hadden ‘vrijdom’ van de stadsrechten.

Pals duikt nog eens in de herkomst van de straatnaam. ,,Als die met één s geschreven wordt, zal ik dat zeggen ook.”

Op 20 mei 2014 publiceerde Dagblad van het Noorden een artikel over de herkomst van de naam van het Vrijdomstreekje. Lees het artikel hieronder:

Nieuws

Meest gelezen

menu