Heb je al gecheckt? Doet de navigatie in je auto het nog?

Renault informeert klanten op zijn website over problemen met oude navigatieapparatuur. Foto: Renault

Sinds afgelopen middernacht kan het GPS-systeem in je auto van slag zijn. Die waarschuwing heeft het Agentschap Telecom in Groningen voor gebruikers van verouderde navigatieapparatuur. Ook het Amerikaanse ministerie voor Homeland Security waarschuwt voor problemen.

Rijd jij in een oude auto met navigatie? Zo’n ingebouwd systeem van meer dan tien jaar oud waar dvd’s in moeten? Of gebruik je oude GPS-navigatie op een boot? Of in je sportvliegtuigje? Dan loop je de kans dat jouw navi heel vreemd gaat doen. Updaten is het devies.

Wat is er aan de hand?

Het GPS-navigatiesysteem heeft op 6 april een aanpassing ondergaan. Daardoor kunnen GPS-ontvangers van tien jaar oud of ouder van slag raken, tenzij ze een software-update hebben gehad. De aanpassing staat bekend als de GPS Omwenteling.

Wat gebeurt er precies op 6 april?

GPS-ontvangers hebben weektellers. Tijdens de vorige GPS Omwenteling in 1999 sprongen die tellers op 0. Ze begonnen opnieuw, maar de oudere systemen kunnen helaas niet verder tellen dan 1023. Op 6 april bereikten ze week 1024 en sprongen ze terug op 0. Plotseling is het weer 1999.

Nou ja, dan loopt m’n klokje 20 jaar achter. Is dat alles?

Nee, want GPS-navigatie gebruikt zeer nauwkeurige tijdmeting om de positie te bepalen. Een apparaat dat twintig jaar achter loopt kan makkelijk verdwalen. Of het wordt heel traag, zoekend naar satellieten op de plek waar die 20 jaar geleden hingen.

Hoe weet ik of mijn navi kwetsbaar is?

Check de softwareversie van het apparaat en benader zo nodig de leverancier van de navi of de klantenservice van jouw automerk. TomTom heeft een online check en sommige merken (Renault, Garmin, Furuno) geven tips op hun websites.

En mijn smartphone dan? Die heeft toch ook GPS?

Smartphones hebben moderne software. Zij ondervinden geen last van de GPS Omwenteling. Dat geldt in principe voor alle navigatieapparatuur die de afgelopen tien jaar is gebouwd.

Zijn de oude navi’s op 6 april allemaal uitgeteld?

Nee. Veel weektellers zijn niet gestart in 1999, maar in het jaar van productie. Zo hebben de fabrikanten de gebruiksduur verlengd. Zonder software-update blijven deze systemen kwetsbaar, maar ze bezwijken pas weken, maanden of zelfs jaren na 6 april.

Krijgen we dit probleem nu elke 20 jaar opnieuw?

Nee hoor. De weektellers in moderne GPS-ontvangers kunnen veel verder tellen dan 1024. Om precies te zijn: ze gaan door tot week 8192. Dat is over 157 jaar, dus we kunnen weer even vooruit.

 

Meer weten?

Klik op deze link om het persbericht van het Agentschap Telecom te lezen.

Of klik hier om de waarschuwing te downloaden van het Amerikaanse ministerie voor Homeland Security (Engelstalig).

Nieuws

Meest gelezen

menu