Burgemeester Schuiling: 'COA is zelf verantwoordelijk voor quarantainelocaties'

Bewoners van het azc in Delfzijl stappen in de bus richting Musselkanaal. Foto: ProNews/Richard Degenhart

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers moet zelf op zoek naar geschikte locaties om bewoners op te kunnen vangen. Dat is niet aan de Veiligheidsregio, vindt burgemeester Koen Schuiling.

De GGD onderzoekt met het COA hoe de azc’s meer coronaproof kunnen worden gemaakt, zegt directeur Jos Rietveld van de GGD in Groningen. „Azc’s blijven risicovolle locaties, omdat mensen daar dicht op elkaar zitten.”

Het ging de afgelopen tijd een paar keer mis in azc’s in het noorden. Eerst werden er besmettingen geregistreerd in Ter Apel, vervolgens in Sneek en afgelopen maand was er sprake van een fikse corona-uitbraak in het azc in Delfzijl.

Omdat er in het azc in de havenstad te weinig ruimte was om besmette mensen in quarantaine en isolatie te plaatsen, moest er uitgeweken worden naar het azc in Musselkanaal. Op dit moment verblijft daar nog één iemand met ziekteverschijnselen. De andere bewoners zijn inmiddels al weer terug in het azc in Delfzijl.

COA wil extra quarantaineplekken

Het COA deed begin deze week een oproep aan het Veiligheidsberaad, waarin de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s zitten, voor extra quarantaineplekken. Die zijn er veel te weinig. De zoektocht naar geschikte locaties levert volgens het COA niet genoeg op.

Gemeenten staan niet te springen om besmette asielzoekers op te vangen in hun gebied. De gemeente Westerwolde is bijvoorbeeld niet van plan medewerking te verlenen aan de heropening van het leegstaande voormalige azc De Grenshof in Bellingwolde.

COA is zelf verantwoordelijk voor die plekken

Burgemeester Koen Schuiling, voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen, benadrukte woensdagmiddag dat het COA zelf verantwoordelijk is voor het vinden van geschikte locaties. Zij hadden daar volgens de burgemeester al veel eerder op moeten anticiperen.

„Het COA is verantwoordelijk voor haar bewoners en het is ook primair aan het COA om ervoor te zorgen dat die extra locaties beschikbaar zijn. De Veiligheidsregio wil daar wel bij helpen. Maar het COA moet zelf op zoek en zelf de locaties vinden.”

Schuiling gaf wel aan dat er gesprekken plaatsvinden met het COA en dat de Veiligheidsregio al verschillende opties heeft aangedragen. Die worden onderzocht.

Nieuws

Meest gelezen

menu