Burgemeester Koen Schuiling: Extra handhavers om illegale feestjes tegen te gaan nu horeca vanwege corona dicht is

Nu de horeca sluit, zullen handhavers in de provincie Groningen de komende dagen extra scherp zijn op signalen dat er op andere plekken doorgefeest wordt.

Burgemeester Koen Schuiling

Burgemeester Koen Schuiling

Dit kondigt Koen Schuiling aan, burgemeester van Groningen en voorzitter van de provinciale Veiligheidsregio. De bedoeling is dat politie en gemeentelijke buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) hun teams zo organiseren dat er extra capaciteit beschikbaar is om overtredingen van de nieuwe maatregelen aan te pakken.

Stiekem open

,,Er moet van alles gecontroleerd worden. Zijn er bijvoorbeeld cafés die toch stiekem opengaan”, zegt Schuiling. Van de lockdown in het voorjaar zijn voorbeelden bekend van kroegen die de ramen hadden afgeplakt om te verhullen dat er binnen tegen de regels in een feest werd gegeven. Maar de meeste aandacht zal uitgaan naar huisfeesten. Handhavers hebben volgens de burgemeester de afgelopen weken al een eind gemaakt aan enkele feestjes’, vooral in de Schildersbuurt, nadat er was geklaagd over geluidsoverlast.

Schuiling kondigt aan ook boetes uit te delen wanneer aanwijzingen in de binnenstad niet worden opgevolgd. ,,Ik heb geconstateerd dat de afgelopen weken flink werd gefunshopt. Dat kan niet meer. Als het bijvoorbeeld te druk wordt in de Herestraat en mensen glippen ondanks een verbod toch door een afzetting, dan wordt er bekeurd.”

Eind aan ‘rafelrandjes’

Schuiling zegt tevreden te zijn met een eind aan ‘de rafelrandjes’ rond de restricties. ,,De nu afgekondigde maatregelen zijn duidelijk. Geen uitzonderingen meer. Dat hoor ik ook van mensen om me heen, dat ze blij zijn dat er helderheid is. Nu is het aan ons allemaal ze op te volgen. Het is heel menselijk om te denken: 1,5 meter afstand geldt voor mijn buurman, maar niet voor mij. Maar dat kan niet meer.”

,,Ik geloof nog steeds dat inwoners van Groningen zich grosso modo voorbeeldig aan de regels houden. Maar toch lopen de cijfers hard op. Een enkele besmetting die je buiten de deur oploopt kan thuis zomaar een clusterbommetje van besmettingen veroorzaken. Daarom is het nodig dat er nu harde keuzes worden gemaakt, hoe sneu het ook is voor sportverenigingen en horecazaken, die er vaak werkelijk alles aan doen om besmettingen te voorkomen.”

Bescheiden Oud en Nieuw

Plan maar geen kerstdiner met een grote groep vrienden of familie, waarschuwt de burgemeester vast. ,,En hou Oud en Nieuw ook maar bescheiden. En ga niet op wintersport.” Wordt de winter niet heel saai zo? ,,Ach”, zegt Schuiling. ,,Uiteindelijk wordt het weer lente.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu