Schutsluis onder de loep

De sluis Bultsterverlaat krijgt een grondige inspectiebeurt. Foto DvhN

De deuren van de schutsluis Bultsterverlaat bij Klein Ulsda worden volgende week door waterschap Hunze en Aa's uit het water getakeld voor een inspectie.

De deuren van de schutsluis Bultsterverlaat bij Klein Ulsda worden volgende week door waterschap Hunze en Aa's uit het water getakeld voor een inspectie.

Het scheepvaartverkeer op het Winschoterdiep is daardoor ter hoogte van Klein Ulsda tussen 4 februari en 15 maart gestremd. Het schap kiest bewust voor deze periode, omdat er dan weinig scheepvaartverkeer is. ,,Er is op dat traject vooral recreatievaart. Beroepsverkeer is er amper”, weet Arnold Barkmeijer van het waterschap.

Inspectie
Het is ten minste vijftien jaar geleden dat de 5 ton wegende deuren zijn geïnspecteerd. De sluis telt vier deuren. De schutsluis is geen monument. Twee deuren worden in eerste instantie aan een onderzoek onderworpen. Het schap ziet geen aanleiding om de andere twee deuren te controleren. De inspectie wordt uitgevoerd in een loods. De tonnen zware deuren, 3,5 - bij 5 meter, zijn opgebouwd uit hout en worden met een kraan uit het Winschoterdiep getakeld. Bij de takelwerkzaamheden zijn ook duikers aanwezig die onder water al een eerste inspectie uitvoeren. ,,We gaan kijken of het hardhout nog in goede conditie is, of dat plankdelen een beetje rot worden”, verduidelijkt Barkmeijer.

Bij de schutsluis is sinds enkele jaren ook een vispassage aangelegd, zodat diverse vissoorten vanaf de Noordzee richting Winschoten en verder kunnen zwemmen.

Periodiek
Hunze en Aa's voert periodiek inspecties uit aan de vijftig sluizen die het in beheer heeft. De meeste sluizen zijn in het werkgebied Noord-Drenthe te vinden. ,,Daar is het hoogteverschil ook het grootst.”

De meeste sluizen van Hunze en Aa's hebben houten deuren.

,,Dat heeft te maken met de duurzaamheid van het materiaal, maar ook omdat hout uitstekend pas in de omgeving. Daar houden we als waterschap terdege rekening mee”, aldus Barkmeijer.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu