Seismometers houden grond onder Zuidwending in de gaten

Op zes plekken houden seismometers de grond onder Veendam in de gaten. Ze staan op de aardgasbuffer Zuidwending van EnergyStock waar Nouryon aan pekelwinning doet.

De enorme zoutlaag met cavernes onder Zuidwending.

De enorme zoutlaag met cavernes onder Zuidwending. Archief DvhN

Het zogeheten micro seismisch meetnetwerk is opgesteld om ondergrondse bewegingen bij zoutputten in kaart te brengen. Om zo inzicht te krijgen in de mogelijke oorzaken van trillingen.

Toezicht

Het meetnetwerk bestaat uit twaalf geofoons op zes locaties. Op 60 en 90 meter diepte meten ze trillingen in de bodem. Dat is diep genoeg om ruis van bovenaf, bijvoorbeeld autoverkeer, kwijt te raken, melden EnergyStock en Nouryon. Het toezicht wordt voor Energystock en Nouryon uitgevoerd door het bedrijf BakerHughes.

,,Het uitlezen van data vergt specialistische seismologische kennis. Daarnaast worden de gegevens rechtstreeks gedeeld met het KNMI, die deze kan gebruiken om trillingen in het totale gebied beter in kaart te brengen.’’ Het eigen netwerk van het KNMI is niet uitgerust om microtrillingen te meten.

Zoutberg

Onder Zuidwending bevindt zich op honderden meters diep, een enorme laag zout. De zoutberg meet meerdere kilometers in omvang en kent pieken van twee tot drie kilometer hoog. In cavernes (enorme gaten) zijn aardgasbuffers aangebracht. Nouryon wint er zout.

Zoutputten Heiligerlee

Een dergelijk meetsysteem is eerder al in 2018 door Nouryon, in samenwerking met het KNMI, geïnstalleerd bij de zoutputten in Heiligerlee. Het netwerk daar moet de ondergrondse zoutberg met daarin de cavernes waaruit zout wordt gewonnen en de stikstofbuffer van Gasunie bewaken.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu