Simon Tibbling start Bedumer Winterloop

Simon Tibbling start Bedumer Winterloop

Hij was snel weer weg, maar FC Groningen-speler Simon Tibbling schoot zaterdagmiddag, met wethouder Jan-Willem van de Kolk, de zesde editie van de Bedumer Winterloop van start.

Hij was snel weer weg, maar FC Groningen-speler Simon Tibbling schoot zaterdagmiddag, met wethouder Jan-Willem van de Kolk, de zesde editie van de Bedumer Winterloop van start.

Het evenement, bedoeld om geld in te zamelen voor het UMCG Kanker Researchfonds, trok weer de nodige deelnemers naar het centrum van Bedum, waaronder ruim 200 kinderen. De recordopbrengst van 56.000 euro gaat deze keer naar onderzoek naar medicijnen die de overlevingskansen van mensen met dodelijke kankersoorten vergroten.

Professor Alexander Dömling, die het onderzoek doet, liep zelf ook: ,,We zijn er al ver mee. Er zijn mensen die tien jaar geleden antilichamen toegediend kregen en die leven nog steeds, hoewel ze agressieve vormen van kanker hebben. Dat is uitzonderlijk. Een evenement als dit is een druppel op een gloeiende plaat, want er is 50 tot 100 miljoen euro nodig, maar de sfeer is hartverwarmend.''

Het evenement omvatte tal van andere activiteiten. Er waren gesigneerde shirts en ballen te zien, onder meer van FC Groningen, SC Cambuur, Donar en Bauke Mollema. Daarnaast was er een 24-uurs knipmarathon in Kapsalon Oké Hairstyling in Bedum en 's avonds een feest met coverband Ten Speed en AgneszAnna. Zij is de dochter van de bakker en stond als singer/songwriter al in de Melkweg en Paradiso.

De teller stopte vorig jaar bij 46.263,08 euro, dat ging naar onderzoek naar kinderkanker. Initiatiefnemer en bakker Klaes Hoekstra hoopt dit jaar een recordbedrag binnen te halen. Hij kwam op het idee van de Bedumer winterloop ontstond toen zijn vrouw Greetje ongeneeslijk ziek was. Zij overleed in 2012.

Hoekstra: ,,Ik kon niks doen, alleen haar hand vasthouden en zeggen dat ik van haar hield. Dit evenement is dus ontstaan uit frustratie. Die is er nog steeds, want zoals het er nu uitziet is het in 2020 zo dat 90 procent van de mensen met kanker genezen kunnen worden. Dan zul je zeggen: dat is mooi, maar 2020 gaan ze niet halen.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu