Sint Maarten in Beijum: Kinderen zingen voor snoep en ouders warmen op bij ‘t kampvuur

Elf november is de dag, dat je bij de vuurplaats in de Groningse wijk Beijum een snoepje halen mag. Speciaal voor Sint Maarten deelden buurtbewoners zaterdagavond lekkers uit bij het kampvuur.

Tien snoepen

De kinderen moeten het drassige grasveld achter de Jensemaheerd 117 oversteken om bij het vuur te komen. Maar voor een marshmallow of twee doen ze dat graag. Terwijl zij de witte spekjes in het vuur steken, warmen hun ouders op met een kop warme chocolademelk.

Een aantal vaders en moeders besluiten prompt te blijven plakken terwijl hun kinderen de tocht hervatten.

Matthijs (5), Lieke (11) en Ada (11) nemen dankbaar een snoepje aan van projectleider Trijntje de Haan (49). ,,Ik heb al tien snoepen”, roept Matthijs trots terwijl hij naar zijn rugtas wijst. Lang stil blijven staan wil hij liever niet. ,,Gaan we verder?”, zegt hij ongeduldig.

Definitieve vorm

De vuurplaats in Beijum heeft dit najaar zijn definitieve vorm gekregen. Tussen de bomen hangen touwtjes waar lantaarntjes aan bungelen. In het midden is het kampvuur, met een stenen rand en daaromheen houten banken.

Elke maand organiseert De Haan een vuuravond waarbij mensen uit Beijum samen kunnen komen en elkaar beter leren kennen. De Haan probeert nu andere wijken ook enthousiast te krijgen over het idee. In Lewenborg is dat al gelukt. Daar wordt nu ook een keer per maand een vuuravond georganiseerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu