Skeelers gaan in coronatijd als warme broodjes over de toonbank. Nederlands kampioen Ingmar Berga leert jou sneller rollen dan ooit

Skeeleraars trekken er massaal op uit tijdens de coronacrisis. Foto: Shutterstock

Heb jij je skeelers ook weer van zolder gehaald? Of een nieuw paar aangeschaft? Door de coronacrisis zijn we massaal aan het skaten geslagen. Sportwinkels kunnen de vraag naar skeelers nog maar net bijbenen en de skeelerbanen lopen vol. Dat ziet Nederlands kampioen Ingmar Berga ook.

Skeelerprof Ingmar Berga (35) uit Hoogeveen merkt dat er weer volop geskeelerd wordt in coronatijd. ,,Je ziet het hier in de buurt steeds meer. En ook op de baan waar ik train, de wielerbaan in Hoogeveen, is het druk met skeeleraars. Dat zijn er normaal maar weinig."

Ondanks alle drukte wordt Berga nog niet voor de voeten geskeelerd. Met een gemiddelde snelheid 35 tot 40 kilometer per uur zoeft hij andere skeeleraars makkelijk voorbij. ,,Iedereen houdt goed rekening met elkaar, of houdt afstand als ik langskom."

De plotselinge populariteit van de sport is een mooie ontwikkeling, vindt Berga. ,,Toen ik rond de tien, twaalf jaar was, had iedereen skeelers. De laatste jaren is dat hard achteruit gegaan. Skeeleren werd steeds minder populair, maar nu begint het weer op te komen. Het zou mooi zijn als mensen zich straks weer bij een club aansluiten."

Binnen een dag uitverkocht

Groningse sportwinkels bevestigen de toenemende populariteit: skeelers en skates zijn niet aan te slepen. ,,Het is bizar", zegt Emma Kuipers van Decathlon Groningen. In die winkel kun je artikelen voor zo'n 70 sporten vinden, maar de verkoop van skeelers steekt er met kop en schouders bovenuit.

,,Het is het drukste gangpad dat we in de winkel hebben. We hebben er zelfs de coronamaatregelen door moeten aanscherpen. Er mogen nu nog maar vier mensen tegelijkertijd in het gangpad", aldus Kuipers.

Ze ziet een heuse run op skeelers en de bijbehorende beschermingsartikelen. ,,Telkens als de voorraad weer wordt aangevuld, zijn de meest gangbare maten binnen een dag weer uitverkocht."

Skeelers en longboards verkopen snel, maar snow- en surfboards blijven liggen

Ook Carl Runge van de Groningse winkel Caer Boardsports ziet zijn skeelers, skates en longboards als warme broodjes over de toonbank gaan: ,,In die productgroep hebben we zo'n vier á vijf keer meer verkocht vergeleken met april vorig jaar. We hebben een paar mooie weken gehad."

Waarom skeeleren opeens weer zo in trek is, is volgens Runge geen raadsel: ,,Het is mooi weer, en mensen hebben vanwege corona verder niks te doen. Skeeleren of skaten kun je individueel doen, of met z'n tweëen op afstand."

Maar het is niet alleen rozengeur en maneschijn bij Caer Boardsports. Vanwege het coronavirus blijven de wintersportartikelen en de watersportartikelen in de winkel liggen. ,,Het klinkt allemaal heel mooi, maar dat is lang niet zo," zegt Runge. ,,Als een snackbar alleen heel veel friet verkoopt, maar geen nasi- en bamischijven, dan blijft hij met een deel van zijn voorraad zitten. Zo gaat het bij ons in de winkel nu ook. Ik hoop dat de verkoop van skeelers en longboards nog een beetje doorgaat."

Mensen komen van ver

Vooral die longboards gaan hard. ,,Dat is ook onze focus", zegt Runge. ,,Zowel beginners als mensen die hun oude hobby weer oppakken komen naar de winkel. Ook meer mensen van buiten Groningen kopen bij ons skates of skeelers. Zo hadden we laatst nog een klant uit Steenwijk, en zelfs uit Huizen bij Utrecht."

Skeelerprof Berga heeft zelf ook een sportwinkel. Skeelers en in-line skates zitten echter niet in zijn assortiment. ,,Ik krijg veel vragen of ik die niet ook kan leveren. Misschien wel een gat in de markt, maar bijna alle skeelers zijn uitverkocht. Je kunt nu niet meer groot inkopen. Ik focus me meer op fietsschoenen."

Nieuws

Meest gelezen

menu