'Skip die peuken, pak je pegels.' Nieuwe Groninger antirookcampagne focust op financiële gevolgen van roken

Foto: Pixabay

Het Regionaal Netwerk Rookvrij Opgroeien heeft maandag de nieuwe campagne ‘Skip die peuken, pak je pegels’ afgetrapt. Doel is scholieren te stimuleren te stoppen met roken.

Hoewel steeds minder jongeren roken, blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jeugd 2019 dat nog steeds 10 procent van alle scholieren in de provincie Groningen rookt. In de derde klas van het vmbo rookt zelfs een op de zes (16,6 procent) van de leerlingen.

Dit was voor het Regionaal Netwerk Rookvrij Opgroeien - onder meer bestaande uit alle Groninger gemeenten, onderwijsinstellingen, en zorgorganisaties - aanleiding om samen met scholieren een campagne te starten om hen bewust te maken van hun rookgedrag.

Financiële gevolgen van het roken

Omdat is gebleken dat de meeste jongeren niet gevoelig zijn voor het argument dat roken schadelijk is voor je gezondheid, worden jongeren (12 tot 25 jaar) met Wat is roken jou waard? Skip die peuken, pak je pegels aan het denken gezet over de financiële gevolgen van het roken.

‘We laten zien wat je kunt kopen voor het geld dat je anders kwijt bent aan roken’, licht wethouder Elly Pastoor van de gemeente Westerkwartier in een persbericht toe. ‘We denken hiermee in ieder geval de aandacht van de scholieren te krijgen. Natuurlijk is de slogan ook op te vatten in de betekenis van wat roken je nu echt waard is : je geld en natuurlijk ook je eigen gezondheid.’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu