Actie van Sabine Burkunk in Groningen levert 15.000 slaapzakken op voor de daklozen in vluchtelingenkamp Moria

Een selfie met kinderen in Moria, een jaar geleden. Foto: Sabine Burkunk

De slaapzakkenactie van Sabine Burkunk uit Groningen, voor de dakloze vluchtelingen op Moria, is een groot succes. Donderdag vertrokken het eerste vliegtuig en de eerste vrachtwagen vol slaapzakken.

Vannacht is vanuit Amsterdam een vliegtuig vertrokken met 8500 thermomatjes, vertelt Sabine. ,,Die zijn door stichting Because we Carry aangeschaft van donaties. En vanochtend is uit Groningen een vrachtwagen vertrokken. Die reed via Roden, om daar nog slaapzakken op te halen bij De Kampeerhal, die ook heeft ingezameld en daarna is-ie doorgegaan naar Weesp.”

15.000 slaapzakken

Uiteindelijk waren er 15.000 slaapzakken te vervoeren. Ietsjes te veel voor de vrachtwagen, dus een deel moest weer uit de trailer en gaat maandag met een vliegtuig. Sabine: ,,Een ander deel gaat nog mee in een vrachtwagen met melkpoeder en luiers. In totaal zullen drie vliegtuigen naar Moria vliegen”.

Politie blokkeert wegen en er is storm op komst

Helaas is het is de vraag of de slaapzakken de vluchtelingen snel zullen bereiken, zegt Sabine. ,,Veel wegen worden geblokkeerd door politie, bussen staan er dwars overheen. Dus ik heb geen idee hoe het zal gaan. Hulpverlening schijnt daar nu ook erg lastig te zijn. Mensen lopen kilometers per dag om bepaalde hulpverlening te bereiken. Dus dat is wel even spannend. En nu is er ook nog een storm op komst. Dan lig je op straat en dan komt dat ook nog eens.”

Onveilig

Een jaar geleden werkte Sabine tien dagen als vrijwilliger op Moria. Met haar vriendinnen Lonneke van Laar en Anne-Marie Frazer (ook uit Groningen) organiseerde ze de slaapzakkenactie, nadat vorige week het vluchtelingenkamp op Moria afbrandde. Het liefst zou Sabine nog een keer in eigen persoon gaan helpen maar dat is niet veilig op het moment. ,,Een deel van de Griekse bevolking valt uit onvrede vrijwilligers aan. Er is veel spanning. We hebben alle drie een gezin. We willen graag helpen maar het moet wel veilig kunnen.”

Donaties en slaapzakken blijven intussen binnenkomen. Gisteren kwamen jonge mensen nog zelfgebakken cake brengen. ,,Op Marktplaats hadden ze mensen die slaapzakken te koop hadden gevraagd of ze die slaapzakken wilden doneren, dan zouden zij de verzendkosten betalen. Superlief.”

Hartverwarmend

Sabine is blij met wat nu al is ingezameld. ,,Met name omdat je op social media veel haatberichten ziet waardoor je soms het gevoel krijgt dat het gros van Nederland zo denkt. Als je dan ziet wat er door zo’n actie aan warme berichten op je afkomt en aan donaties en slaapzakken… Dat is echt hartverwarmend.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu