Slachtoffers liftongeluk Rijksuniversiteit Groningen krijgen tot 8000 euro schadevergoeding

De veertien slachtoffers van het liftongeval dat vorig jaar januari plaatsvond in het farmaciegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen een schadevergoeding van tussen de 5000 en 8000 euro per persoon.

Dat meldt RTV Noord .

Via letselschadebureau JBL&G krijgen twee cliënten 6000 en 8000 euro. Voor de twaalf anderen wacht 5000 euro aan smartengeld en schadevergoeding. Vorig jaar mei kregen zij al een voorschot van duizend euro per persoon.

Lift kwam hard neer in kelder

Op 17 januari gingen de deuren van een lift met veertien onderzoekers en studenten op de negende verdieping niet open, en zakte de lift plotseling met een noodgang naar beneden. Hij bleef hangen tussen de zesde en vijfde verdieping doordat de noodrem in werking ging. Er kwam hulp van medewerkers en een monteur, maar na een uur zakte de lift plotseling weer naar beneden om hard neer te komen in de kelder.

Rem niet goed afgesteld

Doordat de lift vol was kon niemand echt vallen, maar er vielen toch enkele lichtgewonden. De universiteit liet later onderzoek doen waaruit bleek dat de rem niet goed was afgesteld. Voorzitter Jouke de Vries van het bestuur van de Rijksuniversiteit erkende aansprakelijkheid en zei dat het een zeer angstige ervaring moet zijn geweest voor de veertien slachtoffers. De onderhoudsprocedures van alle liften zijn aangescherpt.

Alle veertien slachtoffers stelden de RUG aansprakelijk, waarbij verzekeraar Nationale Nederlanden namens de universiteit de aansprakelijkheid heeft erkend. Tegenover RTV Noord erkent de RUG dat een en ander met de medewerkers nu netjes is afgerond.

Nieuws

Meest gelezen

menu