UMCG treft slechts enkele gevallen van zeer besmettelijke Indiase variant van corona aan in Groningen en Drenthe. Viroloog Bert Niesters: 'De situatie bij ons is anders dan in Engeland'

Het UMCG heeft de afgelopen tijd slechts enkele gevallen van de Indiase Delta-variant van het coronavirus aangetroffen. Viroloog Bert Niesters maakt zich vooralsnog net als het RIVM geen ernstige zorgen.

De Britse overheid waarschuwt voetgangers in Hounslow, West London, voor de Indiase Delta-variant van het coronavirus.

De Britse overheid waarschuwt voetgangers in Hounslow, West London, voor de Indiase Delta-variant van het coronavirus. Foto: Justin Tallis / AFP

Met name uit Groot-Brittannië komen zorgwekkende berichten over de besmettelijkere Indiase variant, oftewel de Delta-variant zoals de wereldgezondheidsorganisatie WHO hem noemt. Het RIVM doet landelijk onderzoek naar de verschillende mutaties van het coronavirus, en vindt nog maar weinig gevallen van deze Delta-variant in Nederland. In de drie noordelijke provincies zijn zo slechts enkele Delta-varianten gevonden en vorige week zelfs nul.

Het UMCG ‘sequencet’ sinds enige tijd ook alle positieve gevallen die het universitaire ziekenhuis vindt, en heeft er zo enkele ontdekt. ,,Maar we vinden sowieso nog maar weinig positieve gevallen, ook omdat er veel minder getest wordt’’, zegt Niesters. Toch maakt hij zich geen zorgen dat de Delta-variant ‘onder de radar’ blijft.

‘De situatie bij ons is anders dan in Engeland’

,,De situatie bij ons is anders dan in Engeland’’, vervolgt Niesters. ,,Er is nauwelijks vliegverkeer tussen Nederland en India, dat is in Groot-Brittannië wel anders. De gevallen die in Duitsland zijn ontdekt, bleken bijvoorbeeld te komen van iemand die uit India kwam. Er is bij mijn weten ook geen grote Indiase gemeenschap in Nederland.’’ Het verkeer tussen Engeland in Nederland is veel beperkter dan voor de coronacrisis.

Het probleem van Engeland is dat daar veel mensen nog maar één prik hebben gehad. De Delta-variant lijkt mensen die nog geen tweede vaccin hebben gehad naar verhouding gemakkelijker te besmetten. In Nederland hebben meer mensen een tweede vaccinatie gekregen.

Zorgen over losser gedrag

Viroloog Niesters maakt zich wel zorgen over het steeds lossere gedrag van de Nederlanders. ,,Het gaat natuurlijk de goede kant op. Het aantal besmettingen daalt echt fors’’, stelt hij.

,,Maar we zitten in Nederland nog steeds aan de hoge kant. In Europa horen we bij de landen met de meeste besmettingen. In Noord-Nederland doen we het wel iets beter, en dat komt waarschijnlijk toch door ons gedrag. Het blijft heel belangrijk dat we ons allemaal goed aan de maatregelen blijven houden. De vaccins beschermen weliswaar voor ruim 90 procent, maar dan is er dus nog altijd 10 procent die niet beschermd is.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu