Slijterij Frans Muthert op eeuwfeest benoemd tot ‘Hofleverancier’

De familie Muthert in de honderdjarige slijterij. Van links naar rechts: Aeilke, zonen Tom-Roderick en Maurits en moeder Marleen Kamphuijs. Dochter Elisabeth ontbreekt op de foto.

Slijterij Frans Muthert uit Musselkanaal kreeg vrijdag het predicaat ‘Hofleverancier’. De toekenning gebeurde tijdens een jubileumfeest voor genodigden.

Locoburgemeester Johan Hamster van de gemeente Stadskanaal reikte de onderscheiding met bijbehorend wapenschild uit aan de familie Muthert. Eigenaar Aeilke Muthert was er blij mee: ,,Een belangrijke blijk van waardering voor 100 jaar ondernemerschap. We zijn als familie en bedrijf enorm trots op deze kroon op ons werk.’’

Naast de uitreiking van het predicaat hofleverancier presenteerde de familie deze avond een glossy magazine ter ere van 100 jaar Frans Muthert, evenals twee speciaal voor het bedrijf gebottelde jubileumwhisky’s.

Grossierderij

Koopman Aeilke Muthert, de grootvader van de huidige eigenaar, begint in augustus 1918 voor zichzelf als ‘Grossierderij in Koloniale waren, Gedistilleerd en Haringinleggerij’ aan de Schoolstraat 48 in Musselkanaal. Jongste zoon Frans Hendrik en zijn vrouw Ina nemen de zaak in 1955 over en maken er een zelfbedieningszaak en zelfstandige slijterij van.

Vanwege de opkomst van de grote supermarkten begin jaren zeventig specialiseert de onderneming zich als ‘groot- en kleinhandel in sterke, zwak alcoholische en alcoholvrije dranken’. Frans Hendrik verandert de naam van het bedrijf in Slijterij Frans Muthert.

Aeilke Muthert jr.

Na het vroeg overlijden van Frans, als gevolg van longkanker, zet zoon Aeilke Muthert jr. de zaak voort. De winkel wordt een zelfstandige slijterij met de focus op wijn, bier en cadeaus. In de laatste 10 jaar positioneert de slijterij zich uiteindelijk als landelijke whiskyspecialist.

In 2013 wordt whisky webwinkel Dramtime.nl gelanceerd en sinds 2017 is de vierde generatie in de persoon van Tom-Roderick Muthert onderdeel van het bedrijf.

Het jubileum wordt zaterdag 1 september gevierd met een minifestival. In en rondom de slijterij laten importeurs, brouwers, wijnhuizen en cocktailshakers gasten tussen 10.00 en 17.00 uur proeven van het aanbod in de winkel.

Hofleverancier

In Nederland zijn circa 450 Nederlandse bedrijven gerechtigd tot het voeren van het Koninklijk Wapen en de titel ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’. Het predicaat is bedoeld voor kleine en middelgrote bedrijven die niet noodzakelijkerwijs aan het Hof hoeven te leveren. Het gaat om ondernemingen van ten minste honderd jaar oud met een zeer goede reputatie.

Nieuws

Meest gelezen

menu