Hoeveel CO2 stoot jij uit in Groningen? Meet het hier

Geestelijk vaders van de CO2-meter: projectleider Floris van Dijk en Niek Schroor (rechts). Foto: Pjotr Wiese

Bedrijven en particulieren die willen weten hoeveel CO2 ze uitstoten, en vooral, hoe ze die kunnen verminderen, hebben sinds gisteren de beschikking over een digitale CO2 meter.

In opdracht van duurzaamheidsplatform Groningen werkt slim ontwikkelde Niek schroor de gebruiksvriendelijke CO2-thermometer. De afgelopen weken is de meter getest bij verschillende bedrijven.

Drie liter koelmiddel: 4290 kilo CO2

Het leverde hier en daar verrassende inzichten op. Een horecabedrijf dat koelmiddel gebruikt voor koeling levert een bijdrage aan de CO2-uitstoot die je niet direct aan ziet komen. ,,Drie liter koelmiddel betekent 4290 kilo CO2’’, zei Schroor gisteren bij de lancering van de ‘thermometer’.

Verduurzamen en verminderen van de de CO2-uitstoot spelen een steeds grotere rol. De CO2-thermometer is een instrument dat bedrijven inzicht moet bieden en helpen bij de reductie.

Hopelijk een eye-opener

,,Je hoopt dat het voor bedrijven een eye-opener is’’, zegt Schroor. De thermometer is een internetsite (www.co2thermometer.nl). Na een invuloefening rolt er een resultaat, maar tegelijk ook adviezen om de CO2-uitstoot te verminderen. Ook biedt de site inzicht in de uitstoot per bedrijfsonderdeel als de bedrijfsauto.

Gebruikers kunnen met de thermometer ‘pielen’, zoals de initiatiefnemers het zeggen. Ze kunnen gegevens wijzigen om te zien wat het effect is op de uitstoot en de reductie.

Wat kost CO2 aan belasting?

Daarnaast biedt de thermometer een indicatie wat de uitstoot van CO2 kost op het moment dat er belasting wordt geheven op uitgestoten CO2. Of eigenlijk wat een bedrijf aan kosten kan besparen als het erin slaagt de CO2-uitstoot terug te brengen.

Groningen werkt slim

In het platform Groningen werkt slim werken provincie en gemeente Groningen samen met vier Groninger bedrijvenverenigingen. Doel is bedrijven zoveel mogelijk CO2-neutraal te maken. De gemeente Groningen wil in 2035 volledig CO2-neutraal zijn.

Een van hun producten is thermometer. Om die reden is de thermometer vooralsnog alleen in de provincie Groningen te gebruiken.

Wil je de thermometer uitproberen? Dat kan hier .

Nieuws

Meest gelezen

menu