Slimme plannen gezocht voor 'anderhalvemetertoerisme' in Noord-Nederland

Hoe moet je handhaven op een camping als het druk wordt? Foto Archief ANP/Koen Suyk

Er komt een moment dat recreëren weer mag. Tijd voor een plan hoe dat op een slimme en veilige manier kan, het opstarten van het ‘anderhalvemeter-toerisme’ in Noord-Nederland.

Zo’n 100 goede ideeën zijn er al binnengekomen bij VNO-NCW Noord, sinds de oproep van werkgeversorganisatie aan inwoners van Noord-Nederland afgelopen weekend. Daar zitten plannen bij van professionals uit de reclamewereld, maar ook bijvoorbeeld het idee van een jongetje om robots in te zetten in restaurants, om klanten te bedienen. Zo hoeft de ober niet in de buurt te komen bij de klant.

Het terras weer op

Wanneer precies dat weet nog niemand, maar op enig moment mogen we weer het terras op, naar de camping of het restaurant. ,,Volgens ons is dit het moment om er goed over te denken hoe dat op de slimste manier kan”, zegt Sieger Dijkstra, sinds eind vorig jaar voorzitter van VNO-NCW Noord. Hij is op zoek naar een uniek plan. ,,Dit is een situatie die we nog nooit eerder hebben meegemaakt. Dat vraagt ook om iets heel bijzonders, iets dat nooit eerder nodig is geweest.”

Volgens Dijkstra is er denkkracht genoeg beschikbaar, omdat veel mensen noodgedwongen thuis zitten. ,,De tuinen liggen er strakker bij dan ooit, mensen hebben hun auto al drie keer gepoetst.”

Al die hersencapaciteit kunnen we ook inzetten voor het goede doel, bedachten ze vorige week bij VNO NCW-Noord. En als er een sector is die wel wat hulp kan gebruiken, dan is dat de recreatie en horeca. Daarin werken volgens de ondernemersorganisatie in Groningen, Friesland en Drenthe zo’n 60.000 mensen, die nu zonder werk zitten.

Ideeën

VNO-NCW Noord zocht om de actie snel van de grond te krijgen de samenwerking met acht noordelijke marketingorganisaties en Hiswa Recron en Horeca Nederland. Noorderlingen kunnen nog tot en met vrijdag met ideeën komen, in tekst of video . ,,Het leeuwendeel moet nog binnenkomen, verwacht ik”, zegt Dijkstra.

Daarna gaat er een deskundige jury naar kijken, die een of meerdere bruikbare ideeën selecteert die dan daadwerkelijk snel moeten worden ingevoerd. ,,Dan gaan we met alle organisaties zoeken naar de juiste ondersteuning om het idee te realiseren.”

Wordt het een succes, dan wil Dijkstra op dezelfde manier ook andere sectoren de helpende hand bieden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu